Redactieblog

418 x bekeken 1 reactie

Peenjongens en uienlui

Morgen vindt te Lelystad weer een van de vele hoogtijdagen in het agrarisch jaar plaats: de Nationale Ui- en Peenmanifestatie.

Deze manifestatie wordt elk jaar gehouden. In de polder is zeer veel te beleven. Een echte blikvanger is het rassenproefveld. Geweldig! Diverse firma’s hebben ook hun eigen demoveldjes. Op een van deze veldjes zijn geplante zaaiuien te zien. Toe maar, het kan niet op!

Verder is er veel aandacht voor de bestrijding van valse meeldauw. Ook de bemesting komt ruim aan bod. Een primeur hierbij is een demoveld waar bemesting wordt gerelateerd aan de smaak van uien. Hou me vast!

Hoogtepunt is ongetwijfeld het Rabobank Open NK uien schillen. Het is de bedoeling dat de deelnemers in 5 minuten zoveel mogelijk kilo’s uien schillen. De kwaliteit van het schilwerk wordt nadrukkelijk in het eindresultaat meegewogen; vierkante blokjes snijden is er dus niet bij. De hoofdprijs is een vlucht met de uienballon. Wauw!

De schijnbaar onlosmakelijke combinatie peen-ui is helaas uit elkaar getrokken. Er is namelijk besloten om de manifestatie te splitsen in een peenbijeenkomst en een uienevenement. Dit jaar is er alleen aandacht voor de ui en volgend jaar komt de peen pas weer aan de beurt. Kennelijk willen de uienmensen niets met de peentelers te maken hebben en kunnen de peenjongens de uienlui niet luchten of zien.

Als dat ook de hutspot in gevaar brengt, wil ik hier toch een waarschuwend geluid laten horen. Blijf de peen en de ui wel op elkaar afstemmen! Dit alles weerspiegelt waarschijnlijk de steeds verder voortschrijdende specialisatie onder de telers. Als men zich eenmaal in de ui heeft gespecialiseerd wil men daar ook alles en alles van weten en is er geen plaats meer voor de peen.

Het is te begrijpen dat de Nederlandse uientelers vandaag massaal naar Lelystad afreizen. Helaas, ik kan er niet bij zijn. Bij de gedachte al die uien te moeten missen, springen mij de tranen in de ogen. Volgende keer dan maar. Als ik nu direct de training begin en de penen volgend jaar oversla, denk ik over twee jaar Nederlands kampioen Uienschillen te kunnen worden. Met olympische potentie.

Eén reactie

  • no-profile-image

    kjj

    ik geloof ook niet dat we je zullen missen

Of registreer je om te kunnen reageren.