Redactieblog

312 x bekeken 5 reacties

Overal antistoffen Q-koorts

Antistoffen tegen de bacterie Coxiella burnetii, de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, worden in het hele land aangetroffen bij schapen en geiten.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Het percentage dieren dat afweerstoffen heeft is laag, blijkt op basis van bloedonderzoek. ”Deze voorlopige uitslagen hadden we verwacht”, zegt dierenarts Piet Vellema van de GD. De definitieve resultaten worden begin volgend jaar verwacht.

Vellema noemt het opvallend dat alleen in het Zuiden besmette bedrijven worden aangetroffen en daar mensen besmet zijn met Q-koorts. Hij kan dat niet verklaren. ”Ook is niet duidelijk hoe de besmetting op de bedrijven is binnengekomen. Het kan ook zijn dat een dier langere tijd drager is geweest in een koppel en dat op enig moment de infectie toch verder verspreidt onder de dieren.”

Er zijn ook bedrijven die geen problemen hebben met abortus, terwijl er wel dieren besmet zijn met Coxiella burnetii. ”De mogelijkheid bestaat dat andere diersoorten een rol spelen bij de verspreiding, omdat de bacterie niet diersoortspecifiek is. Maar hier weten we te weinig van.”

De kennis over Q-koorts moet worden opgebouwd, stelt Vellema. De maatregelen die genomen worden, zoals bezoeken van de VWA aan geitenhouders, zijn op basis van de huidige kennis.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  versteegh

  Q-koorts: zou je wat dieper op het probleem van deze ziekte in kunnen gaan? o.a. wat zijn de verschijnselen o.a. koorts hoog of laag en wat zijn percies de gevoelens ,ben je ziek of naar of lamlendig ezv, gr versteegh.
  p.s. graag bericht terug?

 • no-profile-image

  witchy

  Daar zit nou net het probleem schijnbaar.... het zijn heel algemene griep verschijnselen, meestal gaat het dus voorbij als een griepje... maar in sommige gevallen kan de reactie heel heftig zijn en kan je er dus behoorlijk ziek van worden, en kan dit na een aantal weken dus terugkeren ( wat bij mij / mijn dochter en mijn zoontje het geval was ). De huisarts wist alleen te vertellen dat het door bloed onderzoek aangetoond kan worden maar dat moet je al wel behoorlijk ziek zijn....en ja.... bij mijn zoontje wilde dat dus niet onderzoeken maar hebben ze gelijk een antibiotica voorgeschreven. Later las ik op internet dat bij Q-koorts ook een antibiotica wordt voorgeschreven dus... al met al toch waarschijnlijk de juiste behandeling, misschien was dat dus ook de reden dat mijn zoontje na 24 uur ziender oog opknapte. Bij de meeste veeartsen ( gebied : alblasserwaard / vijfheerenlanden waren nog geen ziekte gevallen bekend, onder rundvee en geiten en schapen ) dus vanuit dat oogpunt kon het eigenlijk geen Q-koort zijn.

 • no-profile-image

  witchy

  Wij hebben al een paar keer flinke griep verschijnselen gehad, toen ik aan de huisarts vroeg of dit misschien Q-Koort kon zijn ( we hebben een melkveebedrijf ) stond hij me heel raar aan te kijken....ze wisten helemaal niet hoe en wat.

  Mijn zoontje was echt heel erg ziek en ging alleen maar achteruit, toen is er een antibiotica voorgeschreven en knapte hij gelukkig snel op. Maar er werd geen onderzoek gedaan naar Q-koort, volgens mij gewoon omdat huisartsen er ook niks van/over weten.

  Kan de GD die groep ook eens voorlichten !?

 • no-profile-image

  -

  Q-korts
  :In meer dan 50% van de gevallen verloopt de ziekte zonder duidelijke symptomen of klachten.
  Meestal beginnen de klachten 2 tot 3 weken na besmetting
  Mogelijke klachten zijn:
  • Koorts (39-40°)
  • hevige hoofdpijn (frontaal of retroorbitaal).
  • nekstijfheid
  • Algemene malaise, misselijkheid en/of braken
  • moeheid
  • spierpijn
  • lage hartslag
  • verminderde eetlust, wat soms leidt tot een acuut gewichtsverlies (vooral indien de ziekte langer dan 2 weken duurt).
  Soms gaat de ziekte gepaard met een longontsteking , gekenmerkt door een droge hoest en pijn in de borst. Een andere mogelijke complicatie is een lichte vorm van leverontsteking (hepatitis).
  Bij ongeveer 5% van de geïnfecteerde patiënten, voornamelijk mensen met vaatafwijkingen, immunodeficiënties of zwangeren, ontwikkelt Q-koorts tot een chronische ziekte die zich vaak presenteert als endocarditis (ontsteking van de hartwand). Symptomen hiervan kunnen tot 10 jaar duren.

 • no-profile-image

  Mark Paauw

  Hallo Mariska,

  Ik zou je nog laten weten als het hygiëneplan definitief was. Dat definitieve plan ligt er al weer enige dagen, maar bij deze nog even voor het geval je het nog niet al op de site van LNV had gevonden.

  Groeten Mark

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.