Redactieblog

768 x bekeken 43 reacties

NMV wil uitstel uitrijverbod mest

De melkveehoudersvakbond NMV vraagt het ministerie van landbouw uitstel voor het uitrijverbod voor dierlijke mest.

Op zandgronden geldt vanaf 1 september een verbod op het uitrijden van dierlijke mest. "Door de natte weersomstandigheden hebben boeren geen mest uit kunnen rijden. De komende week ziet de weersvoorspelling er beter uit, maar veel melkveehouders zullen dan eerst moeten kuilen, voordat ze mest uit kunnen rijden", zegt voorzitter Peter ten Hoeve van de NMV. Volgens Ten Hoeve is uitstel ook te rechtvaardigen. "Uit onderzoek blijkt dat dierlijke mest minder snel uitspoelt dan kunstmest. Bovendien moet naar de praktijk gekeken worden. Het is beter voor de grond om op een droge ondergrond mest uit te rijden, dan op een natte ondergrond."

De kans dat het ministerie uitstel geeft hangt volgens Ten Hoeve af van de wijze waarop LNV naar de zaak kijkt. "Als ze naar de praktijk kijken is het gerechtvaardigd om uitstel te verlenen. Wanneer stikt naar de regels wordt gekeken wordt het anders."

LTO-bestuurder Kees Romijn van de LTO vakgroep melkveehouderij sluit zich niet aan bij het verzoek. "Uitstel is op dit moment totaal niet aan de orde. Ik zeg niet dat het niet nodig is, maar het is niet het moment om uitstel te vragen", aldus Romijn. Hij doelt op de discussie over het vierde actieprogramma van de nitraatrichtlijn waarin een nieuw verzoek voor derogatie wordt ingediend. "Je moet als sector nu de verantwoordelijkheid nemen", aldus Romijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Als er elk jaar weer rond 1 september uitstel gedoe is.Dan deugt de datum niet is ook maar op een namiddag bij LNV gedacht.Praktijk is dat er op droge percelen nu te veel mest wordt uitgereden.Elke regel heeft ook een schaduw werking.Doel was toch om beter met mest om te gaan.

 • no-profile-image

  piet

  bij die lto zijn het nog erger amtenaren dan bij het ministerie

 • no-profile-image

  verzuipen

  het is hier zo nat dat we niet op het land kunnen komen
  mest in september komt terdege nog wel tot zijn recht

 • no-profile-image

  Willem

  Ieder jaar een andere smoes om langer te mogen uitrijden werkt niet.IN voorjaar was bekend gemaakt geen verlenging. DUS STOPPEN MET DIE ONZIN .

 • no-profile-image

  iemand

  wil die willem uit de achterhoek zijn smoel spoelen

 • no-profile-image

  Marcel

  Sijtze, als je in januari mest uitrijd en het gaat heel veel regenen dan spoelt er veel N uit! Dus dit is ook niet goed voor het milieu en je portemonee! Het herfstgras wat de laatste 2 jaar is gegroeit is ook goed geschikt voor het jongvee dus ik vind het niet erg dat er (op ons intensief rundveebedrijf) nog 2 snedes gras groeien want ik kan dit voer goed gebruiken en het is ook beter voor het milieu dan in januari mest uitrijden.

 • no-profile-image

  x

  Theo je hebt ergens wel gelijk, maar je moet toch ergens een grens trekken.
  Ik vind dat je 's nachts op de snelweg ook wel 140 kan rijden, maar dan is het einde zoek.

 • no-profile-image

  S Hoekstra

  L.S.
  Waarom nog mest uitrijden in september , de mest werkt niet eerder dan in oktober en dan is grasgroei niet meer nodig . Het is zelfs vervelend om dan nog teveel gras op het land te hebben staan ,drogen wil niet meer , koeien vreten het eigenlijk liever niet,dus het gaat veel te lang de winter in. Als men toch teveel mest overhoud is men te laat begonnen mest voldoende uitrijden. Een betere optie is mijninziens 14 dagen eerder in januari uitrijden dan heeft het gras er wat aan voor het nieuwe groeiseizoen.
  Sijtze Hoekstra

 • no-profile-image

  boer

  dus laat de nmv ophouden met belangen behartigen want ze snappen het toch niet .

 • no-profile-image

  pipo

  die willem zit zeker op hoger zandgrond
  vroeger voor het uitrijverbod op de percelen die we in november het eerste bemesten konden we in het voorjaar het eerste maaien en is dat dan nu eens veranderd

 • no-profile-image

  boer

  die niemans lander is een echte nmver zonder inhoud en argumenten kometaar leveren of is het een echte ddber of ale twee

 • no-profile-image

  boer

  juist laat de boer weer boer zijn

 • no-profile-image

  anne

  Dit is voor het 7e jaar achtereen uitstel aangevraagd. Is dit nu dan nog wel een kwestie van het weer of meer van gebrekkig ondernemerschap ? Een ondernemer heeft zelf ook de verantwoordelijkheid zijn zaakjes op orde te hebben. Uit deze discussie blijkt dat er tussen de melkveehouders nog veel verschil is in ondernemingszin !

 • no-profile-image

  boer

  melkveehouder volgens mij snap jij het ook niet als je de derogatie wild behouden dus 250kgn dierlijke mest moet je niet in september mest uitrijden op zandgrond want dan haal je de nitraatrichtlijn water niet en het is aangetoont dat we de nitraatrichtlijn kunnen halen met 250kgn dierlijkemest en als we dan ook nog de kunstmestvervangers kunnen aan wenden is een heel stuk mest probleem op gelost . maar dan moeten we ophouden met domme praatjes en gezamelijk optrekken .

 • no-profile-image

  duurzaam melkveehouder

  wat een gelul boer met derogatie brussel als je ooit echt in brussel was geweest had je geweten dat je in duitsland nog tot novemeber mest uit mag rijden hier hebben ze ook derogatie dus hou op met deze politieke korektheid van het steunen van dit leugen beleid.

 • no-profile-image

  hallo

  die lto is geen knip voor z'n neus waard
  ik denk er sterk over om te bedanken voor dat stelletje zotten

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik wil het nog wel eens herhalen. Mestbeleid van Duitsland copieren en je bent van al het gezeik af! Maar dat wil Lto niet!!?

 • no-profile-image

  Marcel

  Boer boer, haal je de nitraatrichtlijn wel als je heel veel klaver in je weiland hebt? Ik heb van zeer hoge nitraatgehaltes in de herfst gehoord onder deze percelen!

 • no-profile-image

  iemand

  Regels zijn regels.Ik vind dat er alleen uitstel verleend kan worden als de gehele maand augustus extreem nat is geweest.Er zijn mogelijkheden zat geweest om op tijd te kuilen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  bij ons in het oosten op de zandgrond is prima zo als het waterschap de onwatering zo maar laat maar ook hier wil het waterscap regge en dinkel aan het rotzooien om dat er steets meer groene jongens inkomen die nergens geen verstand hebben

 • no-profile-image

  water

  kom op alle boeren stemmen bij de waterschapsverkiezingen en dan ook op boeren

 • no-profile-image

  melkboer

  Het lijkt me dermate onverstandig om nu nog te pleiten voor uitstel van het uitrijverbod dat ik me afvraag of dit bericht wel serieus is??
  En trouwens melkveehouders die nu nog mest moeten uitrijden hebben te weinig geinvesteerd in mestopslag. Bovendien wie zit er nu nog te wachten op veel herfstgras met hoge nitraatgehaltes?

 • no-profile-image

  melkboer

  beste kees jij hebt het bij het goede eind. welke druil oor vraagt nu uitstel aan het is nu niet nat en bewaar de mest voor het voorjaar.

 • no-profile-image

  melkboer

  Wie wordt bedoeld met Kees?

 • no-profile-image

  gj

  Kwestie van het artikel lezen.

 • no-profile-image

  geert

  Hieruit blijkt maar weer dat degene die lid zijn van NMV en een onderdeel ervan de DDB niet echt weten hoe de politiek in elkaar zit! Ik weet ook wel dat we in Nederland roomser zijn als de paus maar we zijn een exporterend landje met toch wel een afwijkend mestbeleid.
  Ook in Brussel is het voor Nederlandse lobbyisten daarom vaak op eieren lopen.
  Dan moeten de Nederlandse boeren echter niet komen met zulke domme dingen als het uitstellen van het uitrijverbod.
  En zeg nou eerlijk zo lang is het toch geen slecht weer geweest?

 • no-profile-image

  kiek uut

  zorg gewoon dat je eind july de put leeg hebt de put leeg hebt hoef je in september ook nietmeer te rijden LAND KAAL stront erop als het in de put zit doet het ook niets

 • no-profile-image

  lto

  die lto zijn weer echte amtenaren

 • no-profile-image

  Mestmaster

  Het is slechts op een paar plekken in Nederland zo nat dat er nu én nog veel gras staat én nog geen mest is uitgereden. Is het niet verstandiger om als het echt dringt, alleen voor die regio's ontheffing te vragen?
  De hele onderhandeling over het mestbeleid frustreren door ieder jaar over de 1 septemberregeling te klagen is niet slim.
  Trouwens, kom eens met argumenten waarom de derogatie in België en Denemarken of het mestbeleid in Duitsland veel ruimer zou zijn?

 • no-profile-image

  melkboer

  Beste Kees, ik kan je redenering wel volgen maar heb toch een opmerking.
  Hoe lang laten we ons als sector nog ringeloren met het mestbeleid.
  Zoals je wellicht hebt gelezen loopt momenteel ergens in Nederland een proef met een aangepast wegdek. De essentie van deze proef is de schadelijke stoffen van de verbrandingsmotoren elimineren waardoor nitraat ontstaat wat wegspoelt bij regenval, in het riool en dus uiteindelijk in de waterlopen terecht komt.
  Hoe kan een overheid enerzijds de landbouwsector vermoeien met een nitraatrichlijn, terwijl men anderzijds zelf de boel gaat vervuilen.
  Het lijkt me dat we dit niet meer serieus hoeven te nemen en ons niet als gekke Henkie moeten laten gebruiken.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Als agrarisch Nederland laten jullie je weer lekker naaien! Kijk eerst naar het mest beleid in Duitsland. Copier dat en je bent van het mestprobleem af. Hier is het wel goed en rechtvaardig geregeld!

 • no-profile-image

  Marianne

  Interessant is om te zien dat Belgie, Denemarken en nog een aantal landen een veel ruimere derogatie hebben dan Nederland. DUS MISSCHIEN IS HET VERSTANDIG ALS LTO ZICH MINDER OP DE BORST KLOPT EN ECHT GAAT VOOR EEN REEEL MESTBELEID.
  Zo ook het vroegere toetsingskader: NL bedingt 5% van de KDW, terwijl men in DLD 30% VAN DE KDW HANTEERT! RARA HOE KAN DAT??

 • no-profile-image

  poepie

  deze boer rijdt dit jaar zowiezo geen mest meer uit dit jaar. volgend jaar gaat de mestafzet weer geld opbrengen volgens een artikel op deze site enkele weken geleden. of geloofd niemand hier meer in?

 • no-profile-image

  twente

  als we de derogatie willen behouden moeten we nu geen domme vragen stellen want de grond is nu niet nat .

 • no-profile-image

  melkboer

  we gaan nu toch geen verlenging meer aan vragen wie haalt dat in het hoofd we moeten de derogatie behouden . we kunnen met 250kg n uit dierlijke mest de nitraat richtlijn halen dat kunnen we aan tonen maar dan moet je nu geen mest uit rijden.

 • no-profile-image

  dirk

  Terecht dat de nmv dit aankaart en opnieuw uitstel aanvraagt Diverse boeren hebben het vee opstal door de vele neerslag Wat ik vind dat deze zaak allang geregeld han moeten zijn hier heeft lnv tijd zat voor gehad En wat derogatie waar lto het over heeft bang makerij van lto Laat men maar meer opkomen voor de boeren Kun je zien aan het aujesky verhaal waar lto er finaal naast zit en wat de lto leden gaan betalen Je kunt je afvragen of je weleens lid bij die club wil zijn want de boeren belangen zijn daar niet gewaarborgd

 • no-profile-image

  rene vermunt

  Onzin om uitstel te vragen .
  Als er uitstel komt zakt de mestprijs voor de akkerbouwers en dat mag niet.
  Want van dat geld kunnen ze dan weer dure kunstmest kopen .
  Regels zijn regels.
  Minas = Minas .
  Vervuiler betaald.
  En op zandgrond kan je altijd blijven rijden vergeleken op de kleigrond.

 • no-profile-image

  ddb

  de nmv en ddb zullen nu toch wel opgeheven worden boer voor dat ze noch meer blunders maken

 • no-profile-image

  Theo

  Jongens stop met elkaar de les te lezen.
  ten eerste grondsoort is overal verschillend, ten tweede de regenval verschild enorm per streek.
  Eigelijk zou het zo moeten zijn dat de boer zelf uitmaakt wanneer hij mest rijdt ,hij mag toch niet meer kg per ha uitrijden als toegestaan MAAR WEET DE BOER ZELF NIET WAT DE BESTE TIJD IS OP ZIJN BEDRIJF hoezo waarom dan de laatste dag 31 aug en b.v niet op 3 sept als dat beter uitkomt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  lto slappelingen als je zelf niet je belangen durft te behartigen van je leden ga dan zeker niet eens andermans inisiatief onderuithalen door te slijmen met je vijand (lnv). dit zijn de bestuurders die over 5 jaar geen bestuurder meer zijn of geen enkel lid meer hebben zo spreekt ondernement nederland
  heb lef en verander die onzinnige datum naar standaart 15 september voor grasland grasland heeft weldegelijk behoeft aan mineralen ook na 1 september een gelijk matige verdeling van bemesting over meerdere maai sneden is veel beter voor het milieu dan een te hoge mestgift voor voorraad bemesting in minder grassnedes.

 • no-profile-image

  boer

  melkveehouder laat je eens eerst informeren hoe het echt zit

 • no-profile-image

  boer

  je herhaalt nog maar een keer melkveehouder maar je moet je toch echt laten bij praten .

 • no-profile-image

  johan

  Bij ons was het dus extreem nat in de maand augustus. Een waterschap die het pijl zo'n 6 weken een dikke 30 cm te hoog houdt. Een maaiboot die heel toevallig dit jaar niet meer erdoorheen hoeft door nieuwe inzichten??? Na begin augustus er een aantal keren er achter aan gegaan tezijn is de beheerder van ons gebied 2 weken geleden terug gekomen van vakantie en hebben we net sinds 2 dagen (ons geluk) een heel mooi laag waterpijl. Ze hebben met dubbele capaciteit alle waterplanten gemaaid met de boot. Ondertussen hebben onze koeien en kalveren enkele lage percelen van ons huis vertrapt en zullen we komende zaterdag inkuilen en nog even 200 m3 uitrijden.... Een natte augustusmaand komt de laatste jaren veel vaker voor, in onze streek is het al snel te nat. Voor ons is 15 september dan ook echt een uitkomst voor de toekomst.

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.