160 x bekeken 27 reacties

'Landbouwbeleid veroorzaakt hartziekten en beroerten'

Stimulering van zuivel- en vleesproductie door de Europese Unie leidt mogelijk tot duizenden doden per jaar door hartziekten en beroerten.

Tot die opmerkelijke conclusie komen Britse onderzoekers in een studie, die onlangs door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gepubliceerd.

Subsidies aan boeren hebben massale overproductie van melk en rundvlees veroorzaakt. Consumenten kunnen daardoor deze relatief vette producten goedkoop aanschaffen. Met name Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië zouden onder dit beleid hebben te leiden, aldus de onderzoekers van de University of Liverpool.

De studie komt op een moment dat Europa praat over hervormingen van het landbouwbeleid. In 2009 moeten de health-checkvoorstellen van eurocommissaris Mariann Fischer Boel worden ingevoerd, maar de verschillende lidstaten zijn het nog niet overal over eens. Zo is Nederland niet blij met de hoogte van de voorgenomen modulatie. Volgens minister Gerda Verburg mag die wel een tandje lager.

In september vergaderen de landbouwministers in Annecy over aanpassingen na 2013. Ontwikkelingen zoals klimaatverandering en stijgende energieprijzen nopen tot stevige evaluatie van het beleid, maar de Franse minister van landbouw Michel Barnier heeft al laten weten twijfels te hebben bij al te verregaande hervormingen. De SER stelde onlangs voor alle steun aan boeren af te schaffen, tenzij zij groene of blauwe diensten verrichten, of in lastige gebieden zijn gevestigd.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    dan hebben ze in afrika en andere landen met voedselschaarste hier zeker geen last van

  • no-profile-image

    Willem

    Grote onzin, de consument is nog nooit zo goed op de hoogte geweest van wat goed en slecht is van voeding.Men meent gewoon dat het de hele dag "voerdertijd".

  • no-profile-image

    boer

    Fast-food ketens afschaffen en een groot gedeelte van de problemen zijn opgelost. Zie maar in de usa: verbod op nieuwe fast-food zaken in een staat. Leve ons kwaliteits vlees, eieren en melk. Groeten.

  • no-profile-image

    Albert

    De reakties tot nu toe laten zien dat er nogal verschillende kanten aan dit verhaal zitten. Zijn vlees en zuivel wel of niet gezond in vergelijking met andere voedingsmiddelen.? Hoe stuur je het gedrag van konsumenten? Wat zijn de ekonomische effekten. van regelingen? Enz enz. Ik vind het goed dat onderzocht wordt wat de bijkomende effekten zijn van stimuleringsregelingen en hoe het geld zo optimaal mogelijk ingezet kan worden, waarbij het moeilijk is om de verschillende aspekten goed tegen elkaar af te wegen.

  • no-profile-image

    linda

    het einde van de bio-industrie is in zicht. een mooie toekomst voor de heerlijke vegetarische hapjes van Veggie Master van Van der Struik. de koeien varkens kalkoenen kippen enz. kunnen straks weer dansen in de wei in plaats van vastgeklonken te staan in duistere stinkende stallen zonder brandblussers.

  • no-profile-image

    arend

    die aan vetzucht lijdende ambtenaren steken het voedsel zelf in hun mond en dat is dan weer de schuld van de boeren.rot toch op.en de SER is dat niet die jip en janneke fanclub die opkomt voor de rechten van seksueel misbruikte kippen...

  • no-profile-image

    Jac

    De niet gesubsidieerde groenten en fruit zijn ook meestal spotgoedkoop, dus gezond eten kan altijd en heel veel...... maar ja liever 5 keer op vakantie en elke dag nieuw mobieltje + 2 breedbeeld tv's ..................

  • no-profile-image

    Gino

    Dat ze aan zo'n onderzoekers nog geld uitgeven. Waarschijnlijk stond de uitkomst al vast en hebben ze om die reden geld gekregen voor het onderzoek. Er zijn zuivelproducten en vlees te koop met nihil vet aanwezig. Dus te veel vet dat is klinkklare onzin. Daarnaast is het zo dat vooral de verborgen suikers in gebak, limonade, snoep, speciale zuivelproducten aangevuld met extra suiker etc. etc. via het cholesterol vooral de veroorzakers zijn van hart- en vaatziekten. Het zijn vooral de vegetariërs en veganisten die eerder zullen lijden door hun hoge gehalte aan onverzadigde vetten in hun dieet met daartegenover een tekort aan antioxidanten.
    Laat mensen toch genieten van een lekker glas zuivel en een lekker stukje vlees (alles met mate).

  • no-profile-image

    o dear, o dear

    zoeken naar een verklaring voor een vooraf gegeven antwoord vindt men altijd.
    De wereld hoger is nog steeds niet gestilt en zal nog eeuwen nodig hebben om gestilt te worden als er van die onnozele klaplopers blijven die de zaak maar negatief blijven belichten

  • no-profile-image

    boer

    De landbouw gaat een enorme goeie toekomst tegemoed. De vraag naar voedsel blijft enorm groot en ook voor energie gaat de boer zorgen. De gemiddelde vleesconsumptie per persoon groeit nog elke dag en dat is goed voor de mensen. Door ook vlees te eten blijven mensen gezond en blijven goed nadenken, dit integenstelling tot vegas, die door vooral de soja onvruchtbaar worden en last van tal van ziektes krijgen omdat hun weerstandapparaat niet goed werkt. Die kosten moeten alle vleeseters weer ophoesten, maarja het is niet anders. Kortom de toekomst van de landbouw is glorieus en als straks alle subsidies voor die terroristische organisaties zoals wakkerdier pvdd en varkensinnood wegvalt is er geen vuiltje meer aan de lucht. Hulde aan de voedselproducenten, ook diegene die de hapjes voor linda maken want die hapjes groeien alleen met mest van....juist de dieren.

  • no-profile-image

    rob

    Beste rob ossewaard.Wat heeft de veeteelt nou precies kapot gemaakt voor jou,vertel me dat eens?

  • no-profile-image

    c

    'Landbouwbeleid veroorzaakt hartziekten en beroerten'..... als ik dit zo lees kan ik dat goed begrijpen als boer zijnde word je wel ziek van alle regeltjes hier. maar ze leggen het weer op een ander stuk flauwekul, de echte ziekmakers zijn de burocraten welke meer op hun geweten hebben

  • no-profile-image

    Dirk

    zo is het Jac.
    Zo veel mogelijk balletjes opgooien over van alles en nogwat.
    Er wordt altijd wel een balletje gevangen, en daar kan een onderzoeksbureau weer een jaar op teren.
    Het barst van de onderzoekjes en commisariaatjes. Nog even en onderzoeksrapporten moeten onderzocht worden op waarheid!!!!

  • no-profile-image

    Rob Ossewaarde

    De (bio-industrie)veeteelt maakt meer kapot dan je lief is.
    Tijd dat er net als op sigaretten een waarschuwing komt.

  • no-profile-image

    paul

    Grote onzin : de consument bepaald zelf wat hij/zij koopt en er zijn veel zuivel producten met weinig vet te koop.
    Het is altijd wel makkelijk om boeren de schuld overal van te geven.

  • no-profile-image

    Lot

    Overproductie en overconsumptie hebben wel iets met elkaar te maken, maar zijn beslist niet gelijk aan elkaar. Gezond leven, en ook gezond eten vraagt een bepaalde levensstijl. Die gezonde levensstijl ontbreekt bij velen, hetzij met hetzij zonder vlees of zuivel.

  • no-profile-image

    PLASJE

    ...lees in het artikel 'onder dit beleid
    hebben te leiden!!!!!!'...volgens mij
    is dit LIJDEN MET EEN LANGE IJ DUS
    ...is Plasje nu zo dom of de auteur
    in kwestie? ...DOOR DIT LIJDEN MET
    EEN LANGE IJ krijgt Plasje hartklop-
    pingen....
    ...heer Savelkous : 'de mens lijdt
    het meest...aan het lijden dat hij
    vreest!!!

    P.S. wie gaat er hedentendage nu
    mekkeren over TEVEEL????
    ..te weinig inkomen, hongersnood,
    te weinig energie....is PLASJE GEK
    of wordt iedereen GEK?

  • no-profile-image

    Piet

    Ik begrijp niet dat het AGD dit soort onzin publiseert.
    Daarnaast denk ik dat het voor Rob Ossewaarde tijd wordt om zich eens na te laten kijken door een arts. Ik denk dat hij 1 chromosoom teveel heeft. Wellicht ontstaan door het vele eten van vitamine preparaten en andere pillen. Wat een mafkees.

  • no-profile-image

    Hond

    Ach ach ach ze hebben een nieuwe stok om mij te kastijden.

  • no-profile-image

    W Geverink

    Het landbouwbeleid veroorzaakt doorgaans meer schade aan de gezondheid van de boer dan van de consument...

  • no-profile-image

    Jac

    Hoi Albert uit Horn, als ik jou reactie lees ben ik bang dat jij ook iets in de consulting of onderzoeksbranche doet. Dit soort taal krijg ik al bijna rillingen van, klinkt weer als een rede voor nog een onderzoek en nog een en nog een en nog een.......... Sorry kan het helemaal bij het verkeerde eind hebben maar ik krijg de laatste jaren een steeds groter hekel aan al die onderzoekers en consultants die grof betaald krijgen voor het uitstorten van een brij aan rapporten en adviezen waar je niets mee op schiet.

  • no-profile-image

    gert

    dacht mugabe ook,daarom heeft hij de landbouw om zeep geholpen,daarom nu in zimbabwe geen hartziekten en beroerten meer ,ze weigeren zelfs voedselhulp uit het westen

  • no-profile-image

    Klein Boertje

    Prima gezegd Gino, alle soorten vlees en zuivel bevatten ook meervoudig onverzadigde vetten , antioxydanten en vitaminen ! maar daar hoor je nooit iemand over ! liever een hoop tabletten vreten ze. dat zal wel beter zijn zeker.

  • no-profile-image

    jos

    Rob Brabant, niet op die domme onzin van Rob Ossewaard reageren. Die arme jonge zal wel een aangetast brein hebben doordat hij een vitamine en mineraal tekort heeft opgelopen door allen wat groenvoer en pilletjes te eten.

  • no-profile-image

    tine

    Laat ik nou ook gedacht hebben dat het om de AGRARIERS ging die ziek worden van alle regels toen ik onder MEEST GELEZEN de kop zag van dit artikel. Maar nee, zij zijn weer de schuldigen. Ach ja, er is altijd wel een stok te vinden.....

  • no-profile-image

    Dirk

    Onderzoekers uit Engeland? Uit Engeland komt niet veel goeds meer, BSE, MKZ, TBC.
    Ze hebben daar nog nooit gehoord van vlees en melk met een verhoogde hoeveelheid omega 3-en 6 verzuren. Deze produkten zijn zelfs extra goed voor de mens.

  • no-profile-image

    pete

    De boeren leveren gezond voedsel, wat voldoet aan hoge eisen voor veiligheid, ze eten het zelf ook. Wat de verwerkende industrie en de kok thuis ermee doet is niet iets wat de landbouw controleert. Dus geef de landbouw niet de schuld maar de consument want die bepaalt wat zij in hun mond stoppen, en daarmee hun gezondheid beinvloed.

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.