Redactieblog

236 x bekeken 3 reacties

Koopmans positief over kansen derogatie

De kans dat Nederland opnieuw derogatie krijgt voor het uitrijden van mest is volgens CDA-kamerlid Ger Koopmans groter dan bij de eerste aanvraag voor derogatie.

Dat zegt Koopmans tijdens een bijeenkomst van de Brabantse agrarische jongeren (BAJK) in Oirschot. "In 2005 hadden we in Brussel geen vrienden op dit gebied. Vrijwel alle landen waren tegen, in de hoop dat ze hiermee de Nederlandse veehouderij konden afremmen. De situatie is nu heel anders. Landen als Denemarken, België, Italië en Ierland hebben zelf ook verruimingen op het gebied van mestwetgeving. We hebben nu dus veel meer vrienden dan toen", aldus Koopmans.

Nederland kreeg in 2006 derogatie, waardoor bedrijven met meer dan 70 procent grasland 250 kilo stikstof uit dierlijke mest mogen gebruiken, in plaats van de standaard norm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest. In Brussel loopt de lobby voor een nieuwe derogatieperiode die in 2010 in moet gaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...het zal nog wel effe helpen dat men spreekt over toekomstige voedseltekorten...Maat & co....o.a., maar
  zelfs Woutertje Bos maakt zich zorgen...
  ...stress, vreemde ziekte in de piepers?...
  welneen....gebrek aan 'reisgeld'...
  nog enige jaren en dan komt het verstand wellicht weer boven....

 • no-profile-image

  Martijn

  Mag in Duitsland ook. (kom eens met betere argumenten)

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  We moeten niet voor 250 kilo gaan maar voor 220. En dan die 35% verliezen uit drijfmest kunnen opvullen met normale dierlijke mest. En kunstmest niet meetellen, is toch zo duur dat strooien ze niet te veel meer! Mag in Duitsland ook. Dus dat kunnen ze Nederland ook niet weigeren! Weet LTO ook maar doen niets!

Of registreer je om te kunnen reageren.