Redactieblog

429 x bekeken

Graanoogst halverwege

Ongeveer de helft van het graan in Nederland is geoogst.

Dat blijkt uit een rondgang langs coöperaties. In het Zuiden is de helft van het graan binnen, terwijl in het Agrifim-gebied ongeveer 40 procent geoogst is. "De regionale verschillen zijn groot. In Flevoland is al 60 tot 70 procent geoogst, terwijl op Texel nog maar 10 tot 20 procent gedorst is", vertelt Carlos Nijenhuis van Agrifirm. Vandaag werd in het Zuidwesten volop geoogst In veel gebieden in het Noorden was het daar nog te vochtig voor.

CZAV meldt dat de helft van de oogst binnen is. "Morgen wordt er heel veel gereden. Als het weer goed blijft, kan er op een dag 10 tot 15 procent van de oogst binnen gehaald worden", zei Ko Francke van CZAV gisteren. In Limburg is 40 procent van het graan geoogst. "De zomergerst is vrijwel allemaal geleverd", aldus Jan Raaijmakers van Agerland. De oogst van zomertarwe is op veel plaatsen nog niet begonnen.

De graanopbrengst lijkt halverwege de oogst dit jaar beter dan vorig jaar. Gemiddeld wordt op kleigrond tussen de 8 en 9 ton per hectare geoogst. Dat is beter dan vorig jaar. In de zanddalgebieden valt de opbrengst tegen. "Deze gronden zijn droogtegevoelig. Door de droogte in het Noorden wordt op deze grond tussen de 4 en 5 ton wintertarwe of tussen de 3 en 4 ton gerst per hectare geoogst", aldus Nijenhuis.

De kwaliteit van het graan is goed met hectolitergewichten boven de 75. Schot als gevolg van gelegerd graan wordt nauwelijks aangetroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.