Redactieblog

194 x bekeken

Financiële problemen voor bedrijven met Q-koorts

Geitenhouders die te maken hebben gehad met Q-koorts kampen met financiële problemen. Dat zegt voorzitter Jan van Lokven van de LTO-vakgroep melkgeitenhouderij.

“Geiten met Q-koorts produceren 100 tot 150 liter minder melk per dier. Daarnaast mis je veel lammeren door de abortussen”, aldus Van Lokven. Door gebrek aan lammeren missen de bedrijven de aanwas voor de melkveestapel.

“Op sommige bedrijven worden hierdoor minder geiten gemolken dan zou moeten”, aldus Van Lokven. “Het aankopen van geiten is nu ook een risico omdat we nog niet goed weten hoe de ziekte zich verspreid. Het is dus een risico om dieren van een ander bedrijf aan te voeren.”

Volgens Van Lokven is de geitenmelkprijs wel goed. “Maar door de hoge voerprijs zitten de bedrijven toch in zwaar weer.”

Of registreer je om te kunnen reageren.