499 x bekeken 13 reacties

CDA en VVD hekelen stop op Groningse veehouderij

CDA en VVD hekelen het voornemen van Groningen geen nieuwe intensieve veehouderijen toe te staan, maar zeggen daar niets tegen te kunnen ondernemen.

De provincies mogen hier zelf over beslissen, benadrukken zij. Volgens de Groningse gedeputeerde Marc Calon (PvdA) worden intensieve veehouderijen te groot. Hij wil daarom nieuwvestiging in zijn provincie, dat geen reconstructieprovincie is, tegenhouden. De fracties van CDA en VVD in de Tweede Kamer zijn daar niet blij mee.

"Ik vind het jammer en vanuit het oogpunt van milieu niet nodig", zegt parlementariër Ger Koopmans (CDA). "Dit is korte-termijnpolitiek. Maar tegelijkertijd is het ons standpunt dat lokale overheden hun eigen lijn bepalen." Koopmans benadrukt dat er dan wel in de landbouwontwikkelingsgebieden in reconstructieprovincies voldoende ruimte voor veehouderijen moet zijn. "Daar heb ik zorgen over."

VVD'er Janneke Snijder sluit zich aan bij Koopmans. "Provincies voeren de regie", zegt zij. "Maar ik vind het wel verbazingwekkend dat je boeren die voor de wereldmarkt produceren belemmeringen opwerpt. De vraag is of ze straks ook melkveehouderijen de pas gaan afsnijden."

Hoogleraar Rob van der Heijden van de Radboud Universiteit vindt het voornemen van Groningen opvallend. De nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening biedt provincies de mogelijkheid bepaalde activiteiten te verbieden, maar de meeste regionale overheden zijn daar zeer terughoudend mee. "Deze wet moet zijn weg nog vinden", zegt hij. "Veel provincies willen eerst voorzichtig aftasten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  ze kunnen er niks aan doen ,dus ze kunnen in den haag alleen maar duimen draaien.Verburg verschuilt zich ook graag achter Brussel,dit mag niet en dat mag niet van Brussel

 • no-profile-image

  gli

  Het lijkt helder: zowel CDA als VVD hebben het niet meer over familiebedrijven. Anders zou men toch niet zo reageren over het besluit van de provincie Groningen. Misschien denkt men nog wel in de richting van megafamiliebedrijven? Maar hoeveel (wat) kleinere familiebedrijven laat men daardoor vallen? Laat men maar eens een aantal noemen!
  Nou, maak eens een schatting CDA en VVD! Kom nou eens glashelder over en zeg dat er over 20 jaar maar een heel klein percentage van de huidige agrarische ondernemers nog een bedrijf heeft. Het is toch gans en al onmogelijk dat, zeg maar, zelfs 50% van de ondernemers die er nu zijn, kunnen doorgroeien met honderden of duizenden procenten. De markt kan deze overproductie nooit of te nimmer opvangen. Zeg dan nu eens glashelder dat er op deze wijze maar enkele procenten van het tegenwoordige aantal agrarische ondernemers na een twintig of dertigtal jaren nog zal zijn. als de trent doorzet.
  Ja, zal men zeggen, het is de markt. En die mag blijkbaar onbeperkt zijn werk doen. Dat is het vrije ondernemersschap dat zo min mogelijk betuttelt moet/mag worden.
  Stel maar eens een commissie in CDA en/of VVD en laat die maar een gewichtig rapport opstellen of de conclusie die ieder persoon, die de trent volgt al bij voorbaat weet, al of niet juist is.

 • no-profile-image

  jacobse

  3x hoera voor de PS Groningen inzake veto megastallen. Eindelijk een provincie die voor zijn burgers (die dat niet willen)opkomt. En dan loopt er nog zo,n parlementarier (Ger Koopmans) rond die roept dat het vanuit het oogpunt van milieu niet nodig was. Korte termijnpolitiek heer Koopmans? Korte inzichtelijkheid ; het interesseert u (en uw concorten) geen reet wat de burgers laten horen. Volksvertegenwoordiger????

 • no-profile-image

  Patrick

  Kijk wat Ger Koopmans (CDA) zegt of vind is zeker niet serieus te nemen.

  De bekende druppel was,
  http://www.ad.nl/binnenland/2461999/lsquoIk_vind_foie_gras_nu_lekkerderrsquo.html

  De trofee en het spreekwoord wie is de 'domste' gans is voor Ger.
  Ger gefeliciteert!!!

 • no-profile-image

  veehouder groningen

  Moet alles groter? Zie gemeenten,industrie,ziekenhuizen, dienstverlenende bedrijven, enz.
  Het motief is verlaging van kosten.
  Bij de veehouderij moet de economie nu buitenspel gezet worden.
  De provincievoorkeur gaat uit naar onrendabele bedrijven zonder opvolger.
  De mogelijkheid voor doorstart van efficiënte bedrijven die binnen de milieu regels produceren wordt verboden.
  De kunstmest wordt steeds duurder, dedierlijke mest kan de kostprijs voor de Groninger akkerbouw verlagen.
  GS Groningen maken beleid op emotionele basis.met einde veehouderij in Groningen

 • no-profile-image

  groen rechts

  Ik heb niet veel op met de Partij van de Afgunst,
  maar deze Marc Calon verdient waardering voor zijn verstandig optreden in deze kwestie!

 • no-profile-image

  Jeroen

  @patrick praag,

  Nee in dat artikel verteld gewoon een duidelijk verhaal.
  Wat sommige mensen gewoon niet willen horen. Heb jij met eigen (lees goed) ogen gezien, de productie van foie gras?

  Waarschijnlijk niet, behalve hert promotie matriaal van Wakker Dier.

 • no-profile-image

  netuurlijk hertogs

  CDA (Corrupt Demagogisch Aanhangsel) is evenals VVD (Verrekte Vuile Dieren) al jaren een boerenpartij. Wat moeten we met zo,n lieden in den Haag. Zitten daar voor hun eigen hachje. Zelfs de schiethobby's van hun echtgenoets te verdedigen. nee nee correct besluit om die intensieve veehouderij halt toe te roepen. Hulde aan Groningen. Waren die mee-eters in Brabant ook maar zo.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Veel linkse wonen op een grote hoop in grote steden. Ik geloof dat er Oss ook een op een grote hoop woont. Zijn die mensen daar niet gelukkig? Stel dat ze naar de kleine dorpjes moeten verhuizen. Dan is het grootste commentaar, daar is niks te beleven, een dooie boel! Het zijn nu net die linkse die in de grote steden wonen, die tegen de grote stallen zijn! Dat er een behoorlijke maat in moet zitten is goed, maar groter is vaak beter en prijstechnis veel gunstiger. Als de varkens bedrijven wat verplaatsen naar Groningen, waar een mesttekort is, is dit alleen maar gunstig. Organische mest is zeer goed, dit is ecologisch en economisch zeer gunstig. Bekijk de zaak met nuchter verstand.

 • no-profile-image

  Piet-Hein Steinmetz

  Het zal een farce blijken te zijn dat provincies - GS dus -zich terughoudend gaan opstellen bij de ruimtelijke ordening. Ze voelen zich door de nieuwe wet ro buitengesloten en reageren als kleine kinderen. Voor de boer en burger zal dit machtsspel leiden tot grote ondoorzichtigheid en vertraging, wat de nieuwe wet niet beoogde.

 • no-profile-image

  Jan

  Goedkope praatjes van het CDA en de VVD. In een aantal gemeentes in Noord Limburg waaronder de gemeente Bergen, Is zowel het CDA en de VVD tegen de ontwikkeling van grotere varkens en kippenbedrijven. Ze hebben zelfs het LOG gebied verkleint, terwijl dit in strijd is met het provinciaal reconstructieplan. Alleen goedkoop scoren bij de burger telt ( zijn meer stemmen)

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Volgens mij kan met de nieuwe Wro de provincie niets tegenhouden en zijn de gemeenten aan zet. Dit is met de decentralisering ook zo beoogd.
  De verklaring van geen bezwaar van de provincie is niet nodig, en milieutechisch is nationale wetgeving van toepassing.
  Of zie ik dit verkeerd?
  Dit even los van de mening over de megabedrijven an sich.

 • no-profile-image

  Johan

  Het vooruitzicht is niet goed voor het platteland, zijn boeren en zijn bewoners. Door de urbanisering zijn de grootste mensenmassa in de verstedelijkte gebieden gaan wonen. Daar heerst het linkse denken zonder inzicht in realiteit of begrip voor de economische noodzaak van schaalvergroting wil de agrarische sektor de slag niet verliezen op de wereldmarkt. Het zou beter zijn de Provincie uit te schakelen en de bevoegdheden bij de gemeenten te leggen; een plattelandsgemeente is niet snel verziekt door stads-links denken.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.