188 x bekeken 4 reacties

'Brussel wil vingers niet nogmaals branden aan verdrag'

Het Verdrag van Lissabon is waarschijnlijk het laatste grote akkoord dat de lidstaten van de Europese Unie hebben gesloten.

Liever kiest Brussel voortaan voor kleinere sectorale verdragen, voorspelt de invloedrijke Britse denktank Centre for European Reform (CER).
Nadat eerder de Europese grondwet sneuvelde, na afwijzing door Nederland en Frankrijk, dreigt nu eenzelfde scenario voor het Verdrag van Lissabon. Twee maanden geleden verwierpen de Ieren in een referendum de overeenkomst, die een einde moet maken aan de bestuurlijke spaghetti van de Europese Unie en het europarlement meer macht geeft op landbouwgebied.

Toch bestaat nog steeds de kans dat het verdrag uiteindelijk wordt aangenomen. Wellicht besluit de Ierse regering tot het houden van een tweede referendum, nadat het akkoord op bepaalde punten is aangepast. Volgens het CER zal Brussel desondanks wel twee keer nadenken voordat het weer een dergelijke groot verdrag gaat sluiten. Europa zal eerder kiezen voor sectorale akkoorden over bijvoorbeeld energie, of migratie.

Hoewel de Britse denktank een groot voorstander is van het Lissabonakkoord, verwacht het dat de Europese Unie onder de huidige verdragen redelijk goed kan functioneren. Wel blijven dan problemen bestaan met betrekking tot een gezamenlijke buitenlandse politiek en is de rol van nationale parlementen kleiner, aldus het CER.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Ze hieven een glas.
  Deden een plas.
  De leugen regeert nog steeds.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Juist door het Lissabon verdrag krijgen we een democratischer Europa. Boeren kunnen via de volksvertegenwoordigers in het EP met dit verdrag over het Europees landbouwbeleid meebeslissen!

 • no-profile-image

  gert

  er is niet naar de nederlandse kiezer geluisterd.ja is ja maar nee is ook ja

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De burger is goed zat van het ondemocratische regelfabriek europa, het is een grote schande dat we in Nederland geen tweede kans kregen om over het verdrag van lissabon te stemmen als burgers.

Of registreer je om te kunnen reageren.