Redactieblog

324 x bekeken 7 reacties

Britse kalveren blijven weg

Het ziet ernaar uit dat dit jaar geen Britse kalveren meer worden geïmporteerd uit Engeland. Dat zegt voorzitter Jos Jongerius van de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV).

De vrijwillige importstop van de kalversector in Nederland wordt voorlopig niet opgeheven. Jongerius: "Over twee weken komen we weer bij elkaar om over het importstop te spreken. Bij de vorige vergadering is besloten om de importstop voorlopig voort te zetten zolang in Engeland het identificatie- en registratiesysteem niet op orde is. Ik verwacht niet dat de importstop dit jaar nog wordt opgeheven".

De naleving van de vrijwillige importstop is volgens hem goed. "Ook bij bedrijven die niet bij de SKV zijn aangesloten." Directeur Henny Swinkels van kalverintegratie VanDrieGroup ondersteunt de importstop volledig. Dat het I&R-systeem in Engeland nog niet op orde is, blijkt uit het feit dat er na de eerste traceringen van de Britse kalveren afkomstig van bedrijven met runder-TBC, later nog meer Britse kalveren in Nederland zijn getraceerd. LNV meldt dat er na de vondst van de besmette kalveren in Nederland nog één melding is geweest. Het verdachte dier blijkt geen runder-TBC te hebben.

De weggevallen aanvoer wordt opgevangen door import uit België, Frankrijk, Duitsland en Spanje. Britse veehouders schieten duizenden stierkalveren af vanwege het Nederlandse invoerverbod.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gj

  En welke Blauwtong variant kwam ook alweer mee uit Spanje en Zuid Frankrijk?

 • no-profile-image

  piet

  Mooie praatjes allemaal van onze veehouders.
  Graag even hun aandacht voor het volgende:
  1. Op een melkrundveehouderij met circa 100 melkkoeien worden jaarlijks incl. kalvende vaarzen circa 100 - 110 kalveren geboren.
  2. 50% vrouwelijk / 50% mannelijk.
  3. Voor vervanging van de fokstapel is bij goede bedrijfsvoering circa 30 diern nodig voor de opfok.
  4. In totaal zijn er dus 50 stierkalveren en 20 vaarskalveren te verkopen.
  5. Gemiddelde opbrengst de afgelopen jaren circa 150 euro/stuk.
  6. 70 * 150 euro = circa 10.000 euro verlies = leencapaciteit van 100.000 euro per jaar.

  Inderdaad geen enkel belang bij de vleeskalverenhouderij ............................. hoe durven jullie dit te zeggen ?

  Kennelijk niet gehinderd door enige kennis !!!!

 • no-profile-image

  H.

  Goh, ik had hier wel een reactie verwacht over de hoogte van de prijs voor nuchtere kalveren. Eindelijk klaar met het gezeur....
  Maar Piet vergeet 1 ding: Dat vaarzen tegenwoordig stinkend duur zijn en dat er dus ook veel vaarskalveren aangehouden worden. Daarnaast vergeet hij ook dat gesekst sperma er in zou moeten resulteren dat er meer vleesrassen gebruikt worden; die (stier)kalveren worden echt niet in de blankkalfsvlees sector ingezet maar in gewoon rood-vlees, een iets andere sector...

  En daarnaast vergeet hij ook dat naast de prijs voor de nuchtere kalveren (hoe hoog of hoe laag dan ook) die de boeren krijgen, de kalveren ook nog een grote hoeveelheid kalvermelk tot zich nemen, die weer uit delen van de koemelk geproduceerd wordt, waardoor de melkprijs ook weer lichtelijk positief beïnvloed is.

 • no-profile-image

  brabander

  rindert ik word heel boos po je en zou het op prijs stellen dat je zulke woorden niet meer gebruikt hoop dat je weet wat je zegt SLEPEN MET VEE sorry maar het vee word door 80%VEEWAARDIG VERVOERD je moest eens weten hoeveel geld er word geinvesteerd om de consument vertrouwen te geven dat wij het met z n alle goed doen nee zeg jij wij slepen hier in brabant slepen wij een kapotte tractor of auto

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...dus 'no milk today'....wordt 'no cows
  today'??...

  ...wel heel veel verschillende interpretaties van 'kalverliefde'... die van
  mij is al heel lang geleden....

 • no-profile-image

  Rindert Meindertsma

  Het word eens hoog tijd dat er een keer einde komt aan dat gesleep met levende vee. 1: voor de welzijn van de dieren is het niks 2: en wat die handelaren er een paar centen beter van worden bied bij lange na niet tegenop de risico van de dierziekten die ze meeslepen!!!!!!!!! Er is al meer dan genoeg vee in nederland!! Elke keer komen de boeren weer in het nieuws dat er weer vee geruimd moet worden, we kunnen wel betere reklame gebruiken!!

 • no-profile-image

  dirk

  Piet uit putten je gaat volledig voorbij aan de ziekte insleep die dit met zich meebrengt daar ging het over Zeker de mkz vergeten Kwam dit ook niet door de import en slechte i&r regeling in engeland Kijk daar maar eerst eens na De ziekte insleep die de kalversector veroorzaakt Ga daar maar eerst eeens met de kalversector over aan de gang en laat de import uit engeland voor wat het is maar het is in de kalversector alleen maar geld en nog eens geld

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.