273 x bekeken

België moet beter controleren op anti-microben

Belgische laboratoria moeten bij het tweede onderzoek van op salmonella positief geteste kippen ook kijken naar residuen van anti-microben.

Een positief resultaat zou er op kunnen wijzen dat de pluimveehouder gebruik heeft gemaakt van verboden medicijnen.

Dat schrijft de Europese voedselveiligheidsorganisatie Efsa in een evaluatierapport over de Belgische controles op salmonella. Volgens Efsa voldoet België aan alle wettelijke vereisten en functioneren de inspectiediensten en laboratoria goed. Wel zou er in bij laboratoriumonderzoek ook naar het gebruik van anti-microben moeten worden gekeken.

In een reactie heeft de Belgische overheid laten weten hieraan te werken. Als er een effectief systeem kan worden ontwikkeld, wordt dit per 1 januari ingevoerd. Het is de eerste keer dat Efsa een dergelijk onderzoek in België heeft uitgevoerd. De controles vonden plaats in februari.

Of registreer je om te kunnen reageren.