Redactieblog

420 x bekeken

VWA: nog geen blauwtong in Nederland

In Nederland zijn nog geen nieuwe besmettingen met blauwtong aangetroffen. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

“We hebben vanaf april tot nu toe ruim tweehonderd klinische verdenkingen onderzocht op blauwtong, maar bij geen van de verdenkingen is blauwtong aangetoond”, aldus een woordvoerder van de VWA.

In de buurlanden België en Duitsland zijn al wel nieuwe besmettingen vastgesteld. De VWA verwacht dit jaar wel besmettingen met blauwtong aan te treffen. “Maar dit zal duidelijk minder zijn dan vorig jaar door de vaccinatiecampagne en doordat er vorig jaar veel dieren al besmet zijn geweest.”

Arjan den Hartog van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) noemt het opmerkelijk dat er nog geen nieuwe besmettingen in Nederland zijn vastgesteld. “De oorzaak hiervan is niet te zeggen. De vaccinatiegraad kan zeker een rol spelen, maar dat is nu nog niet met zekerheid te zeggen, omdat de infectierduk nu nog niet heel hoog is.”

De KNMvD constateert dat het niet door de knutten komt dat er nog geen blauwtong is aangetroffen. “De knutten zijn volop actief”, aldus Den Hartog. Ook aan de signalering van de veehouders ligt het volgens Den Hartog niet. “Mede door de vaccinatie zijn de veehouders extra alert op eventuele verschijnselen van blauwtong, onder andere omdat ze de dieren in de gaten houden op eventuele bijwerkingen van de vaccinatie.”

Of registreer je om te kunnen reageren.