Redactieblog

360 x bekeken 1 reactie

'Q-koorts lijkt agressiever dan vroeger'

De bacterie die Q-koorts veroorzaakt lijkt agressiever dan de bacterie die vroeger veel voor kwam.

Dat zegt huisarts Alfons Oude Loohuis uit Herpen. "We dachten eerst dat de uitbraak van Q-koorts vorig jaar mede kwam door de uitzonderlijke omstandigheden van een lange droge periode, maar dat blijkt nu niet het geval. Vroeger kwam Q-koorts vooral voor bij mensen die in slachthuizen werken, maar nu raken mensen die veel buiten zijn besmet. De bacterie lijkt hierdoor agressiever", aldus de huisarts. Hij pleit voor onderzoek naar de bacterie zodat de medische sector in samenwerking met de veehouderij kan werken aan een beleid rondom Q-koorts. "We willen bijvoorbeeld weten of bloeddonoren getest moeten worden op Q-koorts omdat hun bloed mogelijk risico’s kan vormen voor patiënten die bloed toegediend krijgen."

Oude Loohuis heeft al met veel gevallen van Q-koorts te maken gehad. "Dit jaar zijn in Noord-Brabant al 400 gevallen bekend. Op basis hiervan kunnen we zeggen dat er ongeveer 2.000 mensen besmet zijn." Bij Q-koorts merkt 60 procent van de mensen die besmet zijn niets van de besmetting, 20 procent krijgt griepverschijnselen en 20 procent wordt ernstig ziek. Het grootste gedeelte hiervan herstelt weer. Vijf procent van deze mensen blijft klachten houden, legt de huisarts uit.

De toename van het aantal gevallen komt voor een deel door de aandacht die er voor de ziekte is. "Dit speelt zeker mee. Maar de ziekte is ook nadrukkelijker aanwezig. De symptomen zijn zeer specifiek, omdat vooral jonge mensen die veel buiten komen opeens verschijnselen hebben."

Eén reactie

  • no-profile-image

    W Zandbergen

    De q-koortsveroorzaker en daarmee de verschijnselen zijn nog steeds te vaag en onbekend.
    Geen wonder dat de bacterie agressief om zich heen kan toeslaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.