Redactieblog

391 x bekeken 13 reacties

NVM verwacht stijging quotumprijs

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) verwacht dat de prijs voor melkquotum de komende tijd zal stijgen.

"Er wordt veel geïnvesteerd in de melkveehouderij, vooral in stallen en in grond. Deze stallen zullen ook bevolkt worden, waardoor de ondernemers meer quotum nodig hebben", voorziet voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep Agrarisch en Landelijk vastgoed van de NVM.

De organisatie gaat er vanuit dat er een grote groep potentiële kopers van melkquotum boven de markt hangen. "Die kunnen niet wachten tot het melkquotum wordt afgeschaft. Sommige brancheorganisaties roepen dit wel op, maar je kunt niet verwachten dat een bedrijf de bedrijfsontwikkeling vijf jaar stil legt", aldus Boertjes.

De gemiddelde quotumprijs in juni 2008 bij de NVM kwam uit op € 0,240 per kilogram vet. Dat is de hoogste prijs sinds januari 2007.

In de eerste helft van 2008 werden bij de NVM 227 transactie geregistreerd met een totale hoeveelheid van 8,6 miljoen kilo melk. De hoeveelheid melk per transactie is in de eerste helft van 2008 aanzienlijk groter dan in voorgaande jaren. Gemiddeld werd per transactie 38.000 kilo melk verhandeld. In 2007 was dit nog 32.000 kilo per transactie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bono

  o o wat zijn wij boeren een stelletje sukkels in Nederland en maar koeien melken en nog meer en nog meer voor nog minder en dat is wat we willen
  Mensen denk toch is een keertje na en praat die onzin van LTO toch is niet zo na, over wereldmarkt en ruimte opvullen of de groeimarkt in China
  We hebben in Nederland niet de ruimte om veel te groeien ook niet de arbeiden een grter wordend mestprobleem waarom willen wij nou juist het qoutum eraf hebben oo wat dom!!!!

 • no-profile-image

  DE TUKKER

  Gewoon geen quotum kopen,zelfs niet informeren wat de prijs is, als iedereen dat zakt de prijs vanzelf weg naar een niveau lager dan vorig jaar 15 euro........zegt het voort. De qoutumprijs word voor een groot deel bepaald door emotie en stemmingmakerij dat blijkt nu wel weer

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Een reden te meer om een grotere quotumverruiming door de overheid toe te laten. Niet nog meer geld naar de afhakers uit de sector nu de grondprijs ook al torenhoog begint te worden

 • no-profile-image

  Govert

  Wat Boertjes blijkbaar nog niet weet is dat ook de banken(hun zorgplicht begint zo langzaamaan toch te knagen)inmiddels het inzicht zijn toegedaan dat met de huidige quotumprijzen geen enkel rendement meer te halen is want het moet toch echt in 2015 zijn afgeschreven.De huidige quotumaankopen gaan dan ook hoofdzakelijk uit de losse pols van de lopende rekening en niet vanuit uitgebreid doorgesproken bedrijfsfinancieringsplannen. Die grote groep zwevende kopers waar de NMV-goeroe het over heeft is er zeker niet. Met de huidige prijzen en de steeds aanwezige 'dreiging' van een zachte landing gaat het zeker geen storm lopen.De stal leeg laten staan of quotumloos melken zijn ook opties met perspectief.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  De wens is de vader van de gedachte

 • no-profile-image

  Agrarisch ondernemer in binnen- en buitenland

  Prijs opdrijving van melkquota van het pure soort: De heer Boertjes van de NVM zit verlegen om handel voor de leden makelaars en wat doet hij; proberen de melkveehouders angst aan te jagen door te gaan verkondigen dat de quotumprijs dit jaar wel naar 30 centen per kgvet zal gaan stijgen dit gezien de vraag welke boven de markt hangt! Laat me niet lachen zeg, denkt u nu werkelijk dat de huidige melkveehouders in Nederland zo dom zijn en niet kunnen rekenen? Voorbeeld: Veehouder A heeft plannen dit jaar met 100.000 kg de productie uit te breiden. Zijn plan is ontstaan in de herfst van 2007. Hij melkt nu al op het nieuwe niveau sinds april en dreigt te gaan overschrijden. Zijn verwachting was dat de quotumprijs in Juli/Aug verder zou gaan dalen. Dit wordt kunstmatig voorkomen door fictieve noteringen van de Steegro's en de van Bakels; de zogenaamde melkquota cowboys. Wat zou nu de reactie van Veehouder A kunnen zijn; owee het wordt nog duurder dan het nu al is; de angst slaat toe en hij gaat kopen voor 26 ct ipv de geplande 20-22 ct; zijn redenering; toch nog beter dan dat ik 30ct moet gaan betalen zoals nu wordt voorspeld! Mijn advies aan Veehouder A en alle veehouders in deze situatie is; trap er niet in en laat het er mooi op aankomen! Laat de heer Boertjes en alle makelaars mooi hun melkquotum houden en koop nu juist niet en houdt de poot stijf! Desnoods betaalt u over dit komende jaar een superheffing over 1 ton te veel geleverde melk; dan bent u slecht € 26.000 kwijt! U houdt toch nog € 10.000 over voor de extra voerkosten? Verder effecten indien alle Veehouders met plannen hetzelfde doen: 1) U heeft geen lening van de bank opgenomen; dus geen rente en aflossingen dit jaar. 2) De makelaars van de NVM en dus de stoppers blijven mooi met hun melkquotum zitten. 3) in december smeken ze u, hun quotum te willen kopen en bieden het in grote paniek aan voor tussen de 5 en 10 ct per kgvet, anders vervalt het in de nationale reserve! Alle potentiele kopers van quotum; blijf rustig afwachten zodat de zenuwen bij de melkquota cowboys toeslaan en laat ze er mooi mee zitten!
  4) U koopt uiteindelijk 1 ton melkquotum aan in december voor ca. 8 ct/kgvet. Stel u koopt met een vetgehalten van 4,2% dan betaalt u allen er in december slechts € 33.600 voor !!!!!! Dat lijkt me beter dan nu in angst toe te slaan voor 26 ct/kgvet en zou dus € 109.200 hebben gekosten; een schade dankzij de NVM van maar liefst € 75.600 Dit werkt in het buitenland ook!!!!!!!!! U dient zich meer zakelijk op te stellen zoals de varkensmesters; biggen duur; dan laten ze de hokken een tijdje leeg en dwingen ze de biggen prijs naar beneden.

 • no-profile-image

  WHA Kuijpers

  Ik las vandaag het artikel over "Melkquotum gaat naar 30 euro". Dacht bij mezelf, lekker zeg... prijsopdrijven pur sang!! Is het al weken stabiel rond de 24-25 euro. Doet een of andere koekenbakker van de NVM een uitspraak en de verkopers willen niet meer voor minder dan 30 euro handelen. Het zijn niet de boeren die de prijs opdrijven maar het is de MEDIA en de speculanten die de media voeden.

  Bedankt meneer de koekenbakker. Die uitspraak van u heeft mij 8000 euro gekost!!

 • no-profile-image

  tinus

  Bij de NVM kan alleen alles omhoog. De praktijk is echter anders. Veel huizen worden goedkoper verkocht. Ik denk dat ze gebaat zijn bij hogere prijzen, waarschijnlijk hebben ze ingekocht en moeten ze afnemen. Dat hoor ik meer van speculanten. Fischer Boel kijkt inmiddels naar andere instrumenten naast quotumuitbreiding zoals internationaal laesen, overdracht(permanent) en superheffingaanpassing omdat een verruiming gevoelig ligt en ze toch voor iedereen een zachte landing belooft heeft. Ook Schenk van LTO zei dat er inmiddels over deze maatregelen gesproken wordt omdat er anders niet meer melk komt in de EU. Die paar landen die meer willen produceren moeten meer ruimte hebben dan een paar procent anders komt er niet meer melk in de EU, zeker niet wanneer nu de melkprijs tegenvalt. Dan moet de kostprijs(lees quotumkosten omlaag) De onnozele gedachte vd DDB dat de 2% veruiming de markt om zeep helpt vind gelukkig geen gehoor bij de EC. De hoge melkprijs van afgelopen winter lokt meer produktie uit en daardoor overvoering vd markt.

 • no-profile-image

  de tukker

  Het quotum in europa met 20% verruimen zijn we in een keer van de quotum kosten af,het quotum word nu al niet vol gemolken ,en of er nu 2% niet word vol gemolken of 22% dat maakt niks uit,en het is niet verplicht om quotum te kopen.............

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nee hoor Kuijpers, je bent er met open ogen ingetrapt en hebt die koekenbakker 8000 euro rijker gemaakt omdat je denkt de boot te missen.
  En voordat jij die 8000 euro hebt terugverdient, is die koekenbakker van jouw geld al een paar keer op vakantie geweest en stuurt ie misschien ook nog vriendelijk een ansichtkaart naar Stal en Akker, het Agd en Boerderij.
  Zo werkt het al jaren.

 • no-profile-image

  Harry Boertjes vakgroep A & LV NVM

  Met veel belangstelling volg ik de reacties op onze persconferentie. De bedoeling van het weergeven van ons "marktgevoel" is om iedere partij in de markt er deelgenoot van te maken. Als makelaars zijn wij op geen enkele wijze in staat om de markt te beinvloeden. Vraag en aanbod bepaald de prijsvorming. En hoge prijzen is dat in ons belang. Natuurlijk als je opdracht hebt om te verkopen wil je de hoogst mogelijke prijs. Dat wordt van je verwacht. Ook worden wij vraag gevraagd om aan te kopen. Dan is van belang om zo aantrekkelijk mogelijk aan te kopen. Dit is in het belang van de opdrachtgever en ook in het belang van de veehouderij. Zeker op lange termijn. Wij zijn er ons ter dege van bewust dat de sector het niet altijd gemakkelijk heeft met de te ondernemen bedrijfsbeslissingen. Respect van onze zijde naar u als agrarische ondernemers en/ of adspirant opdrachtgever is er zeker.

 • no-profile-image

  Willem

  Als NVM zou ik dit ook vertellen, zo worden melkveehouders zeker bang en zullen ze overgaan tot koop/verkoop van hun quotum. In werkelijkheid is NVM alleen maar bang dat deze prijs flink keldert omdat er veel over te doen is in de EU. Temeer redenen om af te wachten en te kijken wat het werkelijk wordt. NVM denk ook alleen aan d'r eigen zakken en niet aan die van de melkveehouders!!!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Er wordt al jaren gepraat over het einde van het quotum. Maar zolang Duitsland het quotum erop wil houden moet er gestemt worden. Dus is het nog niet bekeken. Zeker voor de groeiers in Nederland is het goed als er een produktie beperking in een vorm van quotum bestaat. Als die weg valt valt ook gelijk het rendement van het bestaande bedrijf weg. Dit rendement heb je juist nodig om een groei te maken. De echte goede melkveehouders kunnen dan nog voor meer dan 2 euro quotum kopen. Het grote verschil is dan dat je met je bestaande quotum je gezins inkomen op pijl houd. Als het quotum eraf gaat dan is het bestaande bedrijf meestal niet meer winst gevend en moet je grote stappen nemen. Deze grote stappen valt in Nederland niet goed te maken. De mestkosten zullen nog verder oplopen. Dit kan men blijven ontkennen. En men kan blijven vertellen dat de mestverwerking dit oplost. Een feit blijft dat de varkenshouderij tot nu toe nog geen duurzame algemene oplossing er voor gevonden heeft. En als het daar niet lukt dan acht ik de kans niet groot dat er voor 2015 een oplossing voor gevonden is voor de melkveehouderij. Simpel naar het noorden rijden kan dan niet meer. Daar komt ook een overschot als het quotum er af is. Ik denk dat ieder bedrijf zijn begroting op nieuw moet laten maken. Dan kijken wat de kritiekekostprijs is. Maar wel rekeninghouden met 500 euro per koe mestafzet voor alles waar je geen eigendoms grond onder hebt liggen. Kijk naar de grond prijzen. In Italie zijn er al streeken waar men €100.000,- voor een ha betaalt. Dit sluit ik in Nederland dan ook niet uit. Pacht prijzen zijn ook veel te hoog om die grond rendabel te maken. Als melkveehoudend Nederland moet men zich afvragen wat beter is. Maar ik denk dat vele een verkeerde keus maken. En de keus hebben we nu nog wel!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.