Redactieblog

347 x bekeken 7 reacties

Melkquotum te duur!

Er is stilte voor de storm op de quotummarkt. Tenminste, dat is de mening van de handelaren. Die hebben er natuurlijk alle belang bij dat de handel weer op gang komt. Maar komt dat er ook van?

Ik betwijfel het. Wie koopt er nu quotum voor 25 euro? Dat is toch veel te duur. Over zes jaar wordt het hele quotum afgeschaft. Vermoedelijk is het een paar jaar eerder als sterk in prijs gedaald. Of het is al eerder waardeloos. Want daar valt niet aan te ontkomen.
In feite moet je in een paar jaar je quotum afschrijven. Wie dan gaat rekenen kan in mijn beleving nooit een positief rendement noteren.
Ik hoor u al zeggen: "Ja, maar ik heb een nieuwe stal gebouwd. Daar moeten wel koeien in. En dus moet er quotum gekocht worden. Zonder extra koeien komt er zeker geen rendement."

Is dat wel zo? Kan het ook zijn dat het meeste geld te verdienen valt met een verbetering van het rendement met de bestaande veestapel? Het lijkt me van wel. Wij hebben daar goede ervaringen mee. Toen de prijs hoog was – ca 45 euro – hebben wij een deel van ons quotum verkocht. Achteraf heel verstandig.

Wat nu opvalt is dat ons bedrijfsinkomen niet is gekelderd. Wij hebben meer aandacht voor de koeien. De veeartskosten zijn sterk verlaagd, evenals de kosten van voer en kunstmest. Daarnaast konden we de minder goede koeien verkopen. De veestapel, die overbleef, produceerde behoorlijk meer. Uiteindelijk steeg het resultaat. De aandacht kan dus beter worden besteed aan de optimalisatie van het bedrijf. Dat levert meer op dan investeren in melkquotum, dat over een paar jaar niets meer waard is.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen

  Er wordt toch genoeg verdient in de melkveesector, dus die "dure" quota kan makkelijk betaalt worden, als ik rondkijk nij de melkveehouders, grote nieuwe trekkers, nog grotere maaiers en harken worden er gekocht en dan heb ik het nog helemaal niet over de enorme prijze die betaalt worden voor grond. Er is geld zat in de sector dus een beetje extra betalen voor quota kan ook wel. Dus niet meer zeuren als iets een beetje duurder wordt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nee quotum is niet te duur, degene die er zoveel geld voor willen uitgeven die bepalen de prijs. Ik ben blij dat iedereen dat zelf mag uitmaken, zelf doe ik niet mee aan het kopen van lucht. Een ander mag daar gerust anders over denken.

 • no-profile-image

  wel een

  Overbezetting ?? Zijn er geen oppervlakteregels voor koeien, zoals bij de varkens en pluinveesector Hoezo het welzijn bij koeien is goed ??

 • no-profile-image

  friese boer

  verhaal van Vergaderboer gaat alleen op als er overbezetting in de stal was en de melkintensiteit per ha boven de zelfvoorzieningsgraad lag.
  Op extensieve bedrijven met voldoende grote stal gaat zijn verhaal zeker niet op.

 • no-profile-image

  Hendrik

  Degenen die elk jaar wat quotum kochten, zodat ze de kostprijs laag konden houden, hebben het goed gedaan. Het bedrijf kon groeien en bij de tijd blijven. Om nu ineens te stoppen met de aankoop van quotum lijkt me onverstandig. Dan sta je een aantal jaren stil. En wat die kostprijs betreft: als je die niet laag hebt, overleef je niet. Bij vergaderboer schortte dus nogal wat aan zijn kostprijs als hij die nu bij extensivering zo heeft kunnen verlagen.

 • no-profile-image

  DJ

  Ik ben het met je eens, vergaderboer. Alleen moet je me toch eens uitleggen hoe jij op je kunstmestkosten bezuinigt: KAS is dubbel zo duur als vorig jaar. Dus moet je nu minder dan de helft strooien. Mijn conclusie is dan: óf je strooide in het verleden veel te veel óf je knijpt de zak nu wel heel erg af. Ikzelf strooi iets minder en laat me betalen voor de aanvoer van mest. Daar komt bij mij de besparing vandaan, zonder de kwaliteit of kwantiteit geweld aan te doen.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Nooit quotum gekocht, maar de kosten wel laag gehouden. Hoezo met kopen kosten drukken??????. Aankopen van quotum is achteruitgang!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.