Redactieblog

820 x bekeken 5 reacties

Landbouwgeld naar ontwikkelingslanden is fout

Er is 1 miljard euro landbouwgeld over op de Europese begroting. Dit gaat op voorstel van landbouwcommissaris Fischer Boël naar de ontwikkelingslanden. Fout!

En ongehoord. Het is geld, bestemd voor de landbouw. Daar moet het ook voor gebruikt worden. Stel je eens voor dat er geld over zou zijn op de begroting voor de ontwikkelingslanden. Ondenkbaar dat dit richting Landbouw zou vloeien. Hoe slecht de boeren het ook zouden hebben.

Europese ministers voor Ontwikkelingslanden vinden altijd wel een bestemming. Er is immers altijd wel ergens een fout regiem, dat zichzelf verrijkt en de inwoners laat verkommeren. En onze Koenders-achtige figuren weten met gulle hand en een droevig gezicht hun Sinterklaaspraktijken uit te voeren.

Dat laatste had Fischer Boël moeten voorkomen. Het is geld voor de Landbouw. Daar behoort het dan ook terecht te komen. Er zijn ook doelen genoeg te bedenken. Begin maar eens bij de bedrijfsopvolgers. Waarom die met de stijgende rente niet een steuntje in de rug gegeven? Bijvoorbeeld door een rentesubsidie of een bedrag ineens.

Maar nee, dat wil mevrouw Fischer Boël niet. Die strooit met gulle hand geld in een bodemloze put. Dat mag best, als ze dat leuk vindt. Maar niet als het ons boerengeld is. Gelukkig is minister Verburg ook tegen. We zullen zien wie de poot – vergeef me mevrouw de minister – stijf houdt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Henk ik als melkveehouder wil geen subsidie. Ik wil een goede melkprijs die alle premie's en subsidie overbodig maakt. Daar zijn ze nu mee aan het werk en iedereen schreewt gelijk dat het voedsel te duur wordt. Europa moet een keus maken. Of duur voedsel en geen subsidie. Of veel slechter, veel subsidie en lage prijzen. De kosten blijven gelijk! Als de opbrengsten onder die van de kosten komen dan komt er te weing voedsel en gaat de prijs weer omhoog. Maar dat is ook weer niet goed inverband met voedsel zekerheid. Het slechtste wat ze kunnen doen is een zwabber beleid. En dat hebben we laatste jaren gehad. Maar verwijt ons de subsidie's niet. Die worden betaald uit de te lage voedsel prijzen.

 • no-profile-image

  E.T.

  Zolang de Afrikaanse Unie Mugube niets verwijt, en dan gaat het niet alleen om de afgelopen verkiezingen in Zimbabwe, maar ook de eerdere afslachting van de Ndebele (=stam) en het nog steeds asiel geven aan de voormalige ethiopische dictator Haile Miriam Mugistu, welke zelf een geslaagde hongersnood op zijn naam heeft, dan is het niet aan de EU om Afrika te helpen. En trouwens, er is maar 1 continent wat Afrika kan helpen, en dat is.... Afrika. Zolang ze er nog niet klaar voor zijn is het dweilen met de kraan open, of juist het probleem van het handje ophouden groter maken.

 • no-profile-image

  Henk

  De Landbouw krijgt al zoveel subsidie en leeft rijk. Als er dan wat overblijft mag dat toch best naar de arme landen? Het is toch te gek dat je rijke boeren in Europa subsidieert en dat elders boeren geen bestaan kunnen verdienen vanwege de oneerlijke concurrentie. Kortom, mevrouw Fischer Boel van de europese commissie verdient een pluim!

 • no-profile-image

  Riky Schut-Hakvoort

  Landbouwgeld naar ontwikkelingslanden! (AGD 11 juli 2008)
  Een rechtvaardige landbouw- en voedselproductie voor iedereen hier en wereldwijd! Een geweldige aanzet van de landbouwcommissaris Fischer Boëll om 1 miljard euro aan ontwikkelingslanden beschikbaar te stellen. In een tijd van globalisering en een landbouwcrisis (honger en armoede) gaat het om een daadwerkelijke ommekeer in ons denken over economie. De agrarische sector vervult een cruciale rol in economische groei, mits dit in balans is met ecologische en sociale mogelijkheden. Dit geldt dan niet enkel voor Europa, maar tevens voor ontwikkelingslanden.
  Want totale wereldwijde liberalisering kan niet in de landbouw. Dus moet lokale productie in derde landen via een systeem van bescherming, ontwikkeling en heffingen worden gerealiseerd. Op deze manier is onze landbouw in West-Europa immers groot geworden. Helaas met behalve veel voordelen ook een doorschieten naar schaalvergroting, overproductie en export, die ten koste gaat van familiale bedrijven hier en wereldwijd.
  Laten we de ontwikkelingslanden nu de kans geven op velerlei manieren om hun eigen landbouw te ontwikkelen in de eigen regio en eigen land, zodat er voor hen zekerheid van bestaan is. Zij hebben recht op werk, inkomen en zelfvoorziening en een leefbaar platteland, waar ze niet hoeven vluchten voor armoede en honger. Armoede moet de wereld uit, dat zijn toch onze milleniumdoelen voor 2015!
  Riky Schut-Hakvoort

 • no-profile-image

  Piet

  Armoede maakt men zelf. Slecht beleid niet willen werken of niet eficient werken zijn de oorzaken van armoede. In alle rijke landen is armoede geweest. Nederland heeft ook alles zelf met heel hard werken op moeten bouwen. Ieder land heet zijn kansen en vele hebben ze niet genomen. Onderdrukking van de bevolking is vaak een oorzaak geweest van armoede. Maar dat doet de regering. Moeten wij dan van af hier die problemen op lossen. Ik heb er zelf ook genoeg. En ik moet ook hard werken voor een goede boterham. Mijn voorouders hebben er voor gezorgt dat ik een goed leven heb en dat ik kan werken. In die landen hebben zij dat verzaakt. En naar mijn mening is dat vaak hun eigen fout. Mensen die er wel voor gingen wonen in andere landen of hebben zich uit krotte wijken kunnen werken. Iedereen weet bijvoorbeeld wat er met die engelse boeren is gebeurd. Zo maakt men zelf toch armoede. Voor daar geld in gestoken kan worden moet er eerst een mentaliteits verandering komen bij het grootste deel van de bevolking en vooral bij de overheid. Anders is het niet meer dan een vergiet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.