Redactieblog

194 x bekeken 4 reacties

Komen de wijzen nu uit het noorden?

Jan Cees Vogelaar ontbreekt in het rijtje van nieuwe commissarissen van Friesland Campina. Waarom?

Was het zijn tijd van aftreden? Of zijn er andere redenen? Ik zou het graag willen weten. Vogelaar is toch een man die eens de boerentaal heeft gesproken. Hij spreekt die niet meer, maar verstaat die waarschijnlijk nog wel. Dat past wel in het nieuwe college bij Friesland Campina.

Wat verder opvalt is dat het noorden rijkelijk is vertegenwoordigd. Vier van de nieuwe commissarissen komen uit Friesland en Groningen, plus één uit Flevoland. Het Oosten komt er bekaaid af. Jammer. Het is plezierig dat je een bestuurder in de coöperatie kent en hem eventueel kunt bellen. Dat is bij ons nu niet het geval.

Dit betekent dat de afstand tussen leden en coöperatie nog weer groter wordt. Nu zullen de bestuurders van Friesland Campina direct roepen dat daar de regiobesturen voor zijn. Formeel hebben ze gelijk. In de praktijk echter niet. Regiobestuurders weten heel weinig van hetgeen er echt aan de hand is. Dat hebben we gezien bij de aankondiging van de fusie Friesland Campina. Dat was ook voor hen een verrassing. Later waren ze bijna allemaal voor.

Niet op basis van kennis van zaken. Gewoon koersen op hetgeen de besturen vertelden. Die hadden besloten; de regiobestuurders mochten beslissen. Met de mond dicht en de handen gebonden.

Dat schoot door mijn hoofd toen ik de namen van de nieuwe commissarissen las. Die mogen straks ook worden gekozen. De uitslag staat bij voorbaat vast. Wie sprak er ook weer over de zeggenschap van leden?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  Het zuiden heeft ook geen recht op een commissaris. Een bedrijf die overgenomen wordt omdat ze het zelf niet meer kunnen bedruipen moet blij zijn dat die er zo vanaf komt. Jammer dat de boeren geslachtofert wordt!

 • no-profile-image

  Melkboer uit het Oosten

  Wij hebben een wijze die uit het Oosten komt: De Vergaderboer

 • no-profile-image

  Gert

  Toch vind ik het jammer dat in het voormalige Cobercogebied geen vertegenwoordiger meer komt in de Raad van Commissarissen. Natuurlijk zullen de andere voorgedragen boeren uitstekende bestuurders zijn. Maar om heel Oost-Nederland nu zonder bestuurder te laten starten is onverstandig. Kijk maar naar de politieke partijen. Die proberen ook over het hele land vertegenwoordigd te zijn. De partij die dat niet doet - bijvoorbeeld D66 - heeft ook geen support van het platteland. Dat ricico loopt Friesland Campina nu ook in de gebieden waar ze geen bestuurslid heeft. En maak mij niet wijs dat er geen bekwame bestuurders in het Oosten zouden wonen.

 • no-profile-image

  harm

  wat nu toch weer een insinuerende opmerkingen van Vergaderboer; Gerritsen en Vogelaar zullen zich bij RFF wel onvoldoende hebben gemanifesteerd als goede bestuurder.
  De resterende 5 bestuursleden van RFF zijn toch ook allemaal praktiserend melkveehouder?

Of registreer je om te kunnen reageren.