Redactieblog

289 x bekeken 1 reactie

Geen gevaar TBC voor omliggende bedrijven

De 27 bedrijven die geblokkeerd zijn omdat ze mogelijk besmet zijn met runder-TBC mogen geen dieren afvoeren, maar er mag wel voer geleverd worden. Bij het melkveebedrijf wordt de melk apart opgehaald en gepasteuriseerd.

Dat zegt het ministerie van landbouw. Voor omliggende bedrijven is het risico op besmetting beperkt, voorziet het ministerie van landbouw. “Vooral de dieren en mensen die in contact komen met besmet vee lopen risico op besmetting. Voor omliggende bedrijven is er geen gevaar”, aldus het ministerie.

De veestapels worden gecontroleerd door middel van tuberculineren en eventueel vervolgtesten. Positieve dieren worden geruimd. Zes weken na de controle worden de dieren opnieuw getuberculineeerd. Dit wordt iedere zes weken gedaan, tot er geen mogelijkheid meer is op besmetting.

In het draaiboek runder-TBC van het ministerie van landbouw staat omschreven dat slechts in hoge uitzondering wordt besloten een hele veestapel te ruimen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    geen vee uit engeland halen,voorkomen is beter dan genezen

Of registreer je om te kunnen reageren.