Redactieblog

267 x bekeken

Fusie ASG en GD strandt op structuur organisatie

De fusie tussen de Animal Sciences Group (ASG) en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is gestrand op onenigheden tussen beide organisaties over de aansturing, de zeggenschap en de afbakening van publieke en private taken van de nieuw te vormen organisatie.

Een fusie blijkt volgens de partijen té complex om tot een akkoord te komen. “We kunnen geen overeenstemming bereiken over de vraag wie welke onderdelen van het nieuwe bedrijf gaat aansturen en daarnaast waren er teveel verschillende inzichten over wat belangrijk is”, aldus een woordvoeder van de Wageningen UR, het moederbedrijf van ASG.

De verschillende organisatievormen van beide partijen speelde hierbij een belangrijke rol. Terwijl ASG slechts één aandeelhouder heeft, heeft de GD meerdere aandeelhouders. Ook over de afscheiding van de private en de publieke taken van de organisaties waren meningsverschillen.

De zorgen die het ministerie van landbouw uitte over de voorgenomen fusie, speelden volgens ASG en GD geen rol bij het mislukken van de fusie. LNV maakte zich zorgen over het voldoen van de nieuwe organisatie aan de Europese aanbestedingsregels en de waarborging van de bestrijding van besmettelijke dierziekten.

Beide partijen noemen het jammer dat de beoogde voordelen die via een fusie gerealiseerd konden worden nu niet gehaald worden.

Aandeelhouders LTO Nederland en de NOP reageren teleurgesteld op het afketsen van de fusie. “Zeker in een klein land als Nederland waar het aantal bedrijven afneemt moeten we er alles aan doen om een kenniscentrum als dit te behouden. Door de fusie zouden ze veel sterker staan”, reageert Jan Wolleswinkel. LTO Nederland ziet geen aanleiding om een bemiddelingspoging te doen.

“Bij een fusie als deze is het van groot belang dat de partijen er een goed gevoel over hebben. Als dat niet het geval is, heeft het geen zin”, aldus een woordvoerder van LTO Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.