Redactieblog

145 x bekeken

Eerste besmettingen runder-TBC vastgesteld eind juni

De eerste besmettingen van runder-TBC bij geïmporteerde kalveren uit Engeland zijn in Nederland eind juni vastgesteld.

Dat blijkt uit informatie van het ministerie van landbouw. Het Nederlandse ministerie kreeg van het Britse ministerie van landbouw drie meldingen waarin werd aangegeven dat er kalveren waren geëxporteerd die afkomstig bleken te zijn van met runder-TBC besmette bedrijven. Na onderzoek van de VWA bij de eerste twee meldingen eind mei bleek dat de dieren niet besmet waren.

Na de derde melding van Defra, die midden juni kwam, is de infectieziekte via tuberculinatie aangetoond bij acht geïmporteerde kalveren. Bij het Centaal Veterinair Instituut (CVI) bleek uit sectie ook dat de dieren besmet waren met runder-TBC. Dit vond eind juni plaats.

Op basis van tracering heeft de VWA begin juli nog zes kalveren onderzocht, waarvan vier dieren positief waren op runder-TBC. Dit is begin vorige week bevestigd door sectie op de dieren. De VWA heeft vervolgens alle contactdieren van deze kalveren getraceerd, wat resulteert in het onderzoek van de 4096 runderen op 27 bedrijven dat nu loopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.