Redactieblog

100 x bekeken

CVI: bacteriofagen kunnen risico op campylobacterbesmetting verkleinen

Bacteriofagen kunnen de kans op besmetting met campylobacter verkleinen. Het aantal gevallen van voedselvergifting kan hierdoor verminderen.

Dat blijkt uit onderzoek van Marcel van Bergen van het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van Wageningen UR.

Van Bergen deed onderzoek naar de bestrijding van campylobacter met bacteriofagen. Fagen zijn een soort virussen die heel soortspecifiek zijn. Ze pakken daardoor alleen de bacteriën aan waar ze zich op richten en zijn verder ongevaarlijk.

De onderzoeker besmette zestig kuikens met campylobacter. Vervolgens liet hij daar de campylobacter-specifieke bacteriofaag op los. Wat hij zag was dat het aantal bacteriën eerst heel snel naar beneden ging, om zich vervolgens te stabiliseren op een lager niveau.

Campylobacterbesmettingen kosten volgens het ministerie van volksgezondheid naar schatting jaarlijks ruim 25 miljoen euro. Omdat de besmettingskans afhankelijk is van het aantal ziekmakende bacteriën dat iemand binnenkrijgt, kan reductie van het aantal bacteriën in voedingsmiddelen als kip de ziektelast en daarmee de ziektekosten verlagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.