Redactieblog

250 x bekeken

Alle contactbedrijven runder-TBC vrijgegeven

Alle contactbedrijven van de kalverbedrijven die besmet zijn met runder-TBC zijn weer vrijgegeven.

Dat meldt het ministerie van landbouw. Na de vondst van runder-TBC bij twaalf uit Engeland geïmporteerde kalveren zijn de zes betrokken bedrijven en 21 contactbedrijven geblokkeerd. Uit onderzoek blijkt nu dat op geen van de contactbedrijven dieren besmet zijn met runder-TBC. Deze bedrijven zijn nu vrij gegeven. Kalveren afkomstig van deze bedrijven zullen bij de slacht wel extra gecontroleerd worden op runder-TBC.

De zes bedrijven waar de besmette dieren zijn aangetroffen blijven voorlopig geblokkeerd. Vorige week werd bekend dat hier 32 dieren zeker besmet waren met runder-TBC en zestig andere dieren mogelijk besmet. Alle dieren zijn voor sectie aangeboden bij het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR. Bij de bedrijven die nog geblokkeerd zijn is een melkveebedrijf. De andere bedrijven zijn kalverbedrijven.

De vrijwillige importstop van Britse kalveren die de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector vorige week afkondigde wordt volgens voorzitter Jos Jongerius van de SKV goed nageleefd. ”Niet de hele kalversector is aangesloten bij SKV, maar wij hebben op dit moment de indruk dat de import van Britse kalveren volledig stil ligt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.