Redactieblog

410 x bekeken

Aantal landbouwbedrijven daalt met ruim 3 procent

Het aantal landbouwbedrijven in Nederland is in 2007 met 3,4 procent gedaald naar 76.740.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, CBS. Het areaal landbouwgrond bleef in dezelfde periode vrijwel stabiel op 1,9 miljoen hectare. De economische omvang van de Nederlandse landbouw bleef stabiel op 7,2 miljoen NGE, dat komt overeen met ongeveer 10,1 miljard euro. Een NGE, (Nederlandse Grootte Eenheid) komt overeen met 1400 euro.

Opvallend is dat de oppervlakte van de grote bedrijven van meer dan 250 NGE met 11 procent is gestegen, terwijl het aantal grote bedrijven met 2 procent steeg en het aantal NGE’s met 3 procent.

In de grondgebonden veehouderij is het aantal bedrijven gedaald, terwijl het aantal bedrijven in de intensieve veehouderijtakken juist steeg. De meest opvallende verschuivingen vinden plaats in de schapenhouderij. Het aantal schapenbedrijven daalde met 32 procent, terwijl de oppervlakte van schapenbedrijven daalde met 43 procent, naar 1.547 hectare. Het kapitaal in de schapensector daalde met 37 procent naar 2.522 NGE (3,5 miljoen euro).

De plantaardige sector is in 2007 gekrompen ten opzichte van 2006. Het aantal akkerbouwbedrijven daalde met 7 procent, de hoeveelheid grond en vermogen in deze sector bleef stabiel. Het aantal tuinbouwbedrijven daalde eveneens met 7 procent, terwijl de economische omvang met 4 procent daalde naar 2.463.316 NGE.

Of registreer je om te kunnen reageren.