279 x bekeken 17 reacties

Verburg: reken op meer schommelingen in melkprijs

Melkveehouders krijgen de komende jaren in toenemende mate te maken met prijsschommelingen, schrijft minister Gerda Verburg.

De fluctuaties zijn echter niet zo groot als in bijvoorbeeld Australië of de VS.

CDA en SP hadden haar naar aanleiding van de acties van de Dutch Dairymen Board gevraagd naar een marktanalyse van de zuivelsector. Daarin stelt zij dat er een toename van prijsschommelingen te verwachten is, omdat de Europese melkprijs afhankelijker wordt van de wereldmarkt.

Verburg geeft aan dat zij niet wil bemiddelen in de ruzie tussen de DBB en de melkfabrieken. De totstandkoming van de melkprijs is volgens haar een zaak tussen boeren en industrie. ”Ik zie hier geen rol voor de overheid weggelegd”, aldus Verburg.

Ondanks de klacht van veel boeren dat zij te weinig voor hun melk krijgen, is er volgens Verburg nog voldoende perspectief voor de melkveehouderij in Nederland. Zij benadrukt dat het inkomen van boeren niet alleen afhankelijk is van de melkprijs, maar ook wordt bepaald door onder meer arbeidskosten, bedrijfsgrootte en ondernemerschap.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Na 20 jaar een goed inkomen wat eigenlijk al aan het begin van ieder jaar bekend was, zal ook de melkveehouderij moeten wennen aan schommelingen van de markt. De pieken zoals afgelopen najaar/winter zijn leuk de dalen iets minder leuk, al zitten we zeker nog niet in een diep dal.

 • no-profile-image

  gert

  tegen boeren wordt gezegd dat ze maatschappelij verantwoord moeten produceren,en wat doen de prijsvechters van de supermarkten,de boeren financieel uitkleden,en dat vindt men blijkbaar redelijk

 • no-profile-image

  Willem

  Zolang de consument voor honde en kattevoer meer betaalt in de winkel dan voor eerlijk geproceerd voedsel uit de landbouwsektor is er volgens mij is goed mis ?

 • no-profile-image

  nog boer

  Wat een onnozel antwoord. De boeren willen graag afspraken vooraf, met een bepaald volume. Bij slechte prijzen vallen de boeren in rap tempo af en blijven per definitie steeds grotere bedrijven over in Nederland totdat ze hier worden verboden en naar buitenland vertrekken. Dat had het antwoord van de minister moeten zijn aan de tweede kamer. Dit is een minister met een voorgekauwde mening.

 • no-profile-image

  piet

  Ze moeten de melkprijs aan de olieprijs koppelen net als met het gas.

 • no-profile-image

  Buren

  Onze landbouw ministers zijn slappe. Ze staan nooit achter degene welke ze vertegenwoordigen. Dit is in andere europese landen wel anders. Het is lulkoek van wie dan ook om zonder handelsbarieeres en uitvoer steun te concureren met landen welke een belastingstelsel hebben wat maar een fractie kost als in europa. En waar bovendien de kwaliteit van het produkt ook niet voldoet.

 • no-profile-image

  vee handelaar jan

  ik heb het hier al zo dikwijls gezegt; sommige, misschien de meeste, ik ken er nogal wat, melkveehouders zijn verwende toelagetrekkers, die daardoor nooit de bewaamheid van een volleerd manager hebben aangekweekt. Het is bijzonder moeilijk om dit in die harde kop geklopt te krijgen. Wordt volwassen en begrijp en aanvaard nu eens, melkveehouder, dat het einde van al die mooie onnodige steun in zicht is en dat de prijzen schommelen naargelang vraag en dat jullie zelf uw bedrijf moeten runnen en niet langer met de centen van de belastingbetaler gronden en trekkers kopen. Zonder die steun waren jullie allang volleerde bedrijfsleiders geweest.

 • no-profile-image

  Antoon

  varkenshouder in de vrije markt, knorland:Omdat tegen de hele wereld aanschoppen veel leuker is dan 'gewoon instemmen' er lopen altijd oproerkraaiers tussen, dus ook hier...

 • no-profile-image

  gerda verburg

  T'wördt moal tiet dat Verburg ok is opkrast!!!! Laat Hayo maar weer vanaf Steenwijk naar Den Haag gaan!

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Klopt inderdaad dit is bij alle agrarische producten de prijs die word bepaald door de wereldmarkt dus zal de melveehouderij hier gewoon aan moeten wennen om voor een tijd onder de kostprijs te moeten werken iets wat in de varkens en pluimveehouderij al de gewoonste zaak van de wereld is

 • no-profile-image

  rieks

  van waar die wijsheid vrouwtje verburg, boeren zin momenteel slaven van de samenleving,voor een hongerloon kei hard werken ,en het enige wat jij zegt is, dat boeren nog zuiniger en nog efficienter moeten werken , van mij kun je gigantisch de pot op!!!!!!!!

 • no-profile-image

  koetje

  wanneer je een vast inkomen wilt hebben moet je ook ambtenaar worden

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Daar hebben we v/d Zanden weer met zijn (inmiddels wat subtiele) collegiale houding. Ik hoop wel niets meer te lezen over hoge mestafzetprijzen die "kunstmatig" worden hoog gehouden.
  Ook geen wanklank meer over de hoge voerprijzen. De markt zal zijn werk doen en we zullen als melkveehouder zeker van de partij zijn nu jij dat zo graag wil. En niet naar Den Haag rennen over "oneerlijke concurrentie" bij afschaffing van de quotering, want dan wordt je een jankende ondernemer die zijn eigen stelling onderuit schoffelt.

 • no-profile-image

  boertje

  Het is de economie die haar werk doet.
  "lagere marge meer omzet" En de verschillen in kostprijs.
  De tuinbouw liep voorop met de opschaling daarna de pluimveehouderij toen de varkenshouderij en nu is de melkveehouderij aan de beurt.
  Straks in elk dorp nog een of twee melkveebdrijven.
  Het zijn dan de managers die het maken.
  En er zal geld van buiten de sector belegd en geïnvesteerd worden.

 • no-profile-image

  WIM MEULEMAN

  Als de supermarkten aangeven dat ze met de zuivel gaan stunten, wordt er verwacht dat de melkfabrieken hierbij klakkeloos de prijs aanpast, friesland/Campina verwoorden dit op dit moment ook zo naar hun leden toe, want zij vindt dat de handel die 'hun' melk afneemt constant de prijs bepaalt. Makkelijk inkopen voor de supers lijkt deze verwoording van dit moment.

 • no-profile-image

  beemsterboer

  Er is nog nooit een goede en eerlijke minister en of bestuurder uit de landbouw gekomen , die echt iets heeft betekend voor de agrarische!!!

 • no-profile-image

  varkenshouder in de vrije markt

  Beste melkveehouder in de vrije markt wat vd zande zegt is helemaal waar waarom jij zo reageert op de reactie van hem of haar snap ik dus niet helemaal

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.