233 x bekeken 3 reacties

VWA-rapport gevolgen voor fusie

De Tweede Kamer is geschrokken van de conclusies van de commissie-Vanthemsche over de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).

Een meerderheid vindt dat deze niet zonder gevolgen voor de fusie met de Algemene Inspectiedienst (AID) en Plantenziektenkundige Dienst (PD) kunnen blijven, zo blijkt uit een rondgang.

Vrijdag presenteerde de voorzitter van de Belgische Boerenbond Piet Vanthemsche de resultaten van zijn onderzoek naar misstanden in vleessector en de controles daarop van de VWA. Hoewel hij tot de conclusie komt dat de meeste dierenartsen van de dienst integer en betrokken zijn, uit hij felle kritiek op de interne organisatie.

Landbouwminister Gerda Verburg wil dat probleem aanpakken in het kader van de geplande fusie met de AID en de PD in 2012. Volgens VVD’er Janneke Snijder is dat veel te laat. "De conclusies zijn zeer verontrustend", zegt zij. "Wij kunnen niet nog zo vier jaar doorsudderen." Of de fusie daarom moet worden versneld, wil Snijder nog niet zeggen.

Joop Atsma (CDA) doet dat wel. "Intern kan dit niet zonder gevolgen blijven", stelt hij. "De fusie moeten we meteen in gang zetten." Ook de Christenunie is daar voorstander van. Volgens Ernst Cramer van die partij is het niet handig eerst de organisatie van de VWA aan te passen om die vervolgens in 2012 nogmaals te wijzigen.

Toch is dat wat de Partij voor de Dieren wil. Volgens Marianne Thieme mag de fusie pas doorgaan als de VWA haar zaakjes op orde heeft. Belangrijk daarbij is dat de dienst volledig onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van volksgezondheid komt. "De relatie met het landbouwministerie is te warm", aldus Thieme.

Ook de SP vindt dat de fusie voorlopig niet aan de orde kan zijn. Volgens Eerste Kamerlid Paul Peters is de VWA daar nog niet rijp voor. Morgen debatteert de Tweede Kamer met Verburg over het rapport van Vanthemsche.

Lees ook Kamerleden schrikken van VWA-rapport

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk

  Direkt fuseren, kan bij beide diensten de de top vertrekken.
  De fusie tussen RVV en KVW tot de huidige VWA geeft hetzelfde beeld, eerst intern de zaak op orde en daarna fuseren. Met als gevolg dat het direkt weer een puinhoop is. Dan maar direkt bij elkaar en met de botte bijl erdoor.
  Ze moeten de dierenartsen voor een langere tijd verantwoordelijk maken voor een bepaald werk.
  Dan hoeft er ook niet zoveel overhead te zijn, iedereen weet immers wat ie moet doen.
  Nu kost het inlezen en inwerken teveel tijd.

 • no-profile-image

  Uchter, N

  Laat ze ook meteen de werktijden aanpakken. Het is van de zotte dat onze wereldhaven containers met veterinaire goederen alleen overdag op werkdagen kan importeren. Gooi de VWA onder Economische zaken, immers elke container die geimporteerd wordt brengt geld in onze Nederlandse staatskas. Importheffing, vervoers (brandstofbelasting), werk (belasting). Hetzelfde geldt voor de slachterijen, ook zij ervaren dezelfde problematiek. De overheid dient dienstverlenend te zijn en niet de attide te hebben dat wij blij mogen zijn dat zij tijd hebben om langs te komen.

 • no-profile-image

  Controleurtje

  Die werktijden zijn idd. niet op de praktijk aangepast, maar door bezuinigingen en verkeerd personeelsbeleid(komt door "Brussel") zijn er te veel dierenartsen en te weinig controleurs,die het echte werk doen, en de dierenartsen doen de administratieve afhandelingen.De zijn daar echt niet allemaal bedreven in,en dan kan het lang duren.En als het druk is in de haven mogen de mensen van de VWA niet overwerken,ook al zouden zij willen. Dus kagen kan ,maar doe dat bij de Beleidsmakers,die alleen maar het geld in de gaten houden, mar niet wat op de werkvloer gebeurt!

Of registreer je om te kunnen reageren.