Redactieblog

238 x bekeken

Pluimveemestcentrale draait nog niet optimaal

De pluimveemestcentrale BMC Moerdijk kampt nog met kinderziektes.

De biomassacentrale draait momenteel op 75 procent van de capaciteit, meldt projectmanager Freddy Meesters. De problemen in de centrale worden veroorzaakt door de verbrandingsketel die nog niet optimaal werkt. Dat heeft gevolgen voor de aanvoer van pluimveemest.

Orgafert, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de mestaanvoer, noemt de situatie 'even lastig.' "We kunnen nu minder mest plaatsen bij de fabriek maar de pluimveehouders die mest leveren, merken er niets van. De mest die niet naar de fabriek kan, wordt in de akkerbouw in binnen- en buitenland afgezet. Dit bezorgt ons wel extra kosten, maar uiteraard houd je daar bij het opstarten van het project rekening mee", zegt een woordvoerder.

De pluimveehouders betalen gewoon de normale contractprijs. Doordat het zomer is, kan de mest op dit moment gewoon bij de akkerbouwers worden geplaatst. Omdat een groot deel van de 8.000 ton mest die Orgafert wekelijks via pluimveemestcoöperatie DEP ophaalt gewoon naar BMC Moerdijk gaat, is er voldoende vraag naar pluimveemest.

Volgens planning zou deverbrandingscentrale eind mei worden opgeleverd als de centrale volledig zou werken. "De oplevering is voorlopig uitgesteld tot juli", aldus projectmanager Meesters.

Over de nog niet optimaal draaiende ketel zegt hij nog: "Een verbrandingsketel is een uniek exemplaar, waardoor je veel moet stellen om de verbranding te optimaliseren. Omdat we nooit eerder op deze schaal een pluimveemestverbrandingsketel hebben gebouwd, kost dit extra tijd." Door het afstellen moet het proces herhaaldelijk worden stilgelegd.

Sinds april is bij BMC Moerdijk 25.000 ton pluimveemest verbrand. Op jaarbasis moet bij de centrale 400.000 ton pluimveemest verbrand gaan worden. Meesters verwacht dat de ontstane achterstand deels is in te halen.

Of registreer je om te kunnen reageren.