Redactieblog

444 x bekeken

Oekraïne biedt volop kansen Nederlandse sierteelt

De komende vijf jaar groeit de afzet van bloemen en planten met gemiddeld 20 procent. Dat blijkt uit een marktanalyse door het Productschap Tuinbouw (PT).

Volgens het PT betreft de groei vrijwel alle bloemen en planten en vooral chrysanten en lelies. Ruim veertig procent van de omzet aan snijbloemen komt voor rekening van Nederland. De totaalomzet was 28 miljoen euro.

Nederland wordt als productieland door de voormalige Sovjet-republiek beter beoordeeld dan de belangrijkste concurrenten Ecuador en Kenia. Het Nederlandse product heeft daarmee de beste uitgangspositie om te profiteren van de groei.

In het segment roos wordt wel steeds heviger concurrentie gevoeld vanuit Ecuador. Volgens Oekraïense importeurs hebben deze een grotere bloemknop. De valutaverhoudingen geven het Ecuadoraans product bovendien een prijsvoordeel.

Of registreer je om te kunnen reageren.