Redactieblog

1190 x bekeken 23 reacties

Nooit meer tevreden

Soms heb ik het gevoel dat we als boeren nooit meer tevreden zijn. Als ik de reacties op het forum en op de weblog zie: brrrrr. Vaak ontevreden en negatief.

Als de melkprijs hoog is klagen we dat de kosten nog sterker stijgen. Als de melkprijs stijgt komt dat door de acties van de (ontevreden) DDB-boeren en boerinnen. Als de melkprijs daalt is het de schuld van coöperaties als Friesland Foods en Campina.

Als er bij het blokkeren van de zuivelfabrieken een confrontatie komt tussen de groep actievoerende boeren en degenen, die de acties afkeuren, heeft Friesland Foods de schuld omdat die "provoceert". Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Feit is dat we als boer in 2007 een veel beter inkomen hadden dan de jaren daarvoor. DDB mag graag het LEI citeren. Welnu, het LEI berekende dat gemiddelde melkveehouder een gezinsinkomen had van ongeveer 85000 euro. Alfa accountants berekende dat we vorig jaar een arbeidsinkomen hadden van ruim 65000 euro. Twee keer zoveel als in 2006. En heel wat meer dan het gemiddelde gezinsinkomen in Nederland. Dus alle reden om een beetje tevreden te zijn. Vooral omdat het gemiddelden zijn. Er zijn er dus ook die een veel hoger inkomen hebben.

Natuurlijk willen we altijd graag meer. Ik ook. Maar ik wil ook een keer tevreden zijn. En niet altijd als norse, klagende boer in de publiciteit komen. Of aan de keukentafeltafel zitten de sfeer te verstieren. Geen wonder dat boeren geen opvolgers meer hebben. Terwijl het afgelopen jaar echt niet zo slecht was en de toekomst er goed uitziet.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ANdere Tukker

  Natuurlijk is 2007 een goed jaar geweest, maar we leven al middenin 2008. Vorig jaar stegen de melkprijzen zeer snel en gingen de kosten als krachtvoer, diesel en energie, zeer langzaam omhoog. Anno 2008 is de melkprijs gezakt, maar nog zeker niet slecht, maar de kosten zijn de pan uit gerezen. Vorig jaar is er veel geinvesteerd maar volgens mij is dat bij de meesten ook achterstallige inverteringen geweest die broodnodig moesten. Dure quotum moest gekocht worden om toch een beetje bij te blijven, want wie heeft op uitzonderingen daargelaten nog toekomst met 2 á 3 ton melk? Dan kun je evt. opvolging al helemaal vergeten. We leven nu en in de toekomst vergaderboer die niet rooskleurig is. Kunstmest is onbetaalbaar, de loonwerkprijzen zijn gestegen en zullen dit volgend jaar nog een keer doen voor de dure brandstof. Dit is de reden voor die grote ontevredenheid, we moeten niet achterom blijven kijken van oh wat is 2007 een goed jaar geweest, het gaat om NU en de TOEKOMST.

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Er zit eigenlijk geen diepere achterliggende gedachte achter. Ik vind gewoon dat we teveel klagen en nooit eens onze tevredenheid tonen. Als we niet tevreden zijn met een verdubbeling van ons inkomen, wanneer moeten we dan tevreden zijn? Moeten we dan beslist al weer zwartgallig zijn over de toekomst? Dan heb je nooit een goed gevoel over je bedrijf en beroep. Daar weiger ik aan mee te doen. Ik wil als het goed gaat een gevoel van tevredenheid hebben en tonen. Dat maakt het leven een stuk plezieriger. En daar gaat het tenslotte om.

 • no-profile-image

  gert

  moet een boer tevreden zijn met al die regels die hij heeft en er nog aankomen?,daar wordt je strontziek van. Dat wil je je kinderen niet aandoen,den haag is een grote regelfabriek en niks anders.de boeren op kosten jagen en maar korten op de toeslagen ,die de boer zo hard nodig heeft

 • no-profile-image

  Dora

  Trouwen met een boer is niet alleen trouwen met een man, maar ook met zijn bedrijf. Soms neemt het bedrijf een belangrijker plaats in dan de vrouw. Ik spreek uit ervaring. Ik kan me best voorstellen dat jonge vrouwen dat niet aandurven. Als je voor een boer kiest, kies je ook voor een eenzijdig en soms eenzaam leven. Altijd dat praat over de boerderij, de zorgen, zelden een optimistische periode. En, inderdaad, nooit tevreden. Daar moet je wel tegen kunnen. Ik weet niet of ik het wel weer zou doen.

 • no-profile-image

  Marie-Ann

  Vergaderboer legt wel de vinger de zere plek. Boeren zijn zelden vrolijk en blij. Vaak nors en zorgelijk. Is het niet over het heden, dan wel over de toekomst. Je ziet het aan de uitdrukking op de gezichten. Dat straalt ook af op de kinderen. Zou het daardoor komen dat boerenzoons zo moeilijk aan een vrouw komen? Het ligt niet aan het boerenleven, dat lokt vele vrouwen, maar aan de stugge norse jonge boeren, met een sombere blik op de toekomst. Om daar je hele verdere leven mee door te brengen moet je wel heel verliefd zijn. Vooral omdat liefde verandert in vertrouwen en waardering. Kun je waardering blijven houden voor een sombere, klagende mopperende man?
  Kijk maar eens om je heen, het zijn er vele! Waardering voor al die boerinnen die dat volhouden.

 • no-profile-image

  andere

  Ik zal ook tevreden zijn als ik zoveel subsidie ontvang om mijn inkomen te ondersteunen.

 • no-profile-image

  goede boer

  Het artikel van vergaderboer is mede gebaseerd op het rapport van het LEI over de landbouwinkomsten van 2007. Maar kloppen die cijfers wel? Heb dat rapport van het LEI er bij gehaald en op pagina 15 van het verslag in PDF formaat een opmerkelijke misrekening geconstateerd. Daar staat dat in Nederland er in 2007 ca 76760 landbouwbedrijven waren. ( volgens gegevens van het CBS ) En dat klopt tot dan ongeveer. Tel je echter in het rapport van het LEI de gespecifeerde landbouwbedrijven bijelkaar op dan kom je ca 28000 landbouwbedrijven tekort ten op zichte van het aantal bedrijven dat het CBS geregistreerd heeft in 2007. Het CBS meldt dat er 39127 graasdierenbedrijven waren. En het LEI gaat uit van 18900 melkveebedrijven in 2007. Nu vallen onder graasdierbedrijven ook die bedrijven die rundvee hebben die bestemt zijn voor de slacht. Maar dat kunnen volgens mij er geen 20000 bedrijven zijn. Het LEI meldt in haar rapportage geen enkel woord over resultaten rundveebedrijven die slachtdieren houden.
  Ga je nu rekenen specifiek op de 18900 melkveehouderijen die het LEI hanteerd dan kloppen de cijfers wel ongeveer. Maar als er volgens het CBS meer melkveebedrijven zijn dan het LEI in haar berekenigen heeft betrokken, dan zullen de resultaten van de Nederlandse melkveebedrijven aanmerkelijk naar beneden bijgesteld moeten worden. Redactie van AGD mag wel eens natrekken hoe het komt dat, wat betreft aantal melkveebedrijven, het CBS en LEI verschillende cijfers hanteren.

 • no-profile-image

  Jan

  Als boeren niet meer klagen laat de maatschappij ons links liggen. We zijn een kleine groep en moeten ons geluid laten horen. Naar buiten moeten we ontevreden zijn. Thuis is plaats voor tevredenheid. Alhoewel, er is weinig om tevreden te zijn. We moeten alleen maar groeien, groeien en groter worden. Voor een boer met een overzichtelijk bedrijf is geen plaats meer. En al die schulden, ik wordt er soms 's nachts wakker van. Hoe moet ik dan tevredenheid uitstralen? Vergadrboer heeft vast een groot bedrijf, geen schulden, een dik salaris als vergaderboer en thuis iemand die het werk doet. Dat praat gemakkelijk.

 • no-profile-image

  LTO boerin

  Lees het commentaar van Jelle Feenstra in het LTO blad van deze week. Die schetst precies hoe de doorsnee boer er voor staat. Dat er geen opvolger voor een bedrijf is heeft veel andere oorzaken, daar is zo langzamerhand iedereen wel van op de hoogte en wil ik hier niet opnieuw noemen.

 • no-profile-image

  meilof snijder

  wat is de achter liggende gedachtte dat u dit schrijft

 • no-profile-image

  leuke

  Waarom niet een beetje positiever in het leven staan? Inderdaad Dora maar daar horen zulke zeurverhalen als de jouwe niet bij. Jonge boeren zijn positief en hebben vertrouwen in de toekomst. Hun wereld gaat wel degelijk verder dan hun bedrijf en zijn vaak zeer betrokken bij het verenigingswerk in de dorpen. Vele van mij collegas zijn gelukkig getrouwd en hebben leuke kinderen.Tuurlijk zitten er "echte" boeren tussen, maar die heb je ook in andere beroepsgroepen. Vaak zijn het de oude boeren en vooral oude boerinnen die zeuren, waaronder dus ook jij. Misschien ligt het probleem wel bij jou, jij zit zo vol frustratie dat het misschien eens beter is om een proffesionele hulp te zoeken. Is boerin zijn wel iets wat jij ECHT wel wilt ?? Denk daar maar eens goed over na en praat er eens over met je man, want jij hebt zelf al aangegeven of je opnieuw zult doen als je kon kiezen. Los eerst je eigen problemen maar eens op voordat je ons, jonge en leuke boeren met leuke gezinnen die wel gelukkig zijn, lastig valt met jou negatieve geklaag.

 • no-profile-image

  andere tukker

  Hoezo boeren norse ontevreden mensen? De "gewone" burger dan niet? Veel mensen zien tegen de maandag aan omdat ze dan weer moeten werken, veel mensen kijken uit naar de vakantie, etc. Nu per 01-07 er allerlei nieuwe taksen gaan komen en ook het rookverbod, zie je zo als vanmorgen ook weer allemaal brommende reakties in de krant. Mensen klagen dat ze de schatkist moeten vullen. Klagende politieagenten, klagende buschauffeurs, klagende transportsector, klagende taxichauffeurs. Zo kunnen we nog wel uren doorgaan, het helpt allemaal niets. Maar trouwen met een boer heeft ook voordelen, vaak mooi buitenaf wonen, ruimte voor opgroeiende kinderen, flexibele werktijden, man kan als nodig is vaak bijspringen, zie ook de populariteit van een programma als boer zoekt vrouw. Hier wil ik mee zeggen dat het met het klagen allemaal niet zo erg is vergeleken met de "rest". We mogen toch nog best voor ons zelf opkomen.

 • no-profile-image

  Jan

  De onvrede zit overal in de samenleving. Verplegers , Onderwijzers, boeren, truckers, polititie, arbeiders etc. Echt overal. Het is de onvrede met het systeem dat onze elite in Nerderland hanteerd. De multionatials en hun directeuren bepalen het beleid. De politiek loopt aan hun leiband. De arbeid wordt ingezet ten behoeve van het kapitaal in plaats van omgekeerd. En dat kapitaal buit arbeid(ers) uit. Velen beseffen dat niet , maar ze voelen het wel. Dat zijn de onderebuikgevoelens waar de politiek zo tegen te hoop loopt. Je kunt er op wachten dat er iemand komt die deze onvrede kanaliseerd en het hele systeem op zijn kop zet. Dus kapitaal in dienst van de arbeid(ers) zet.

 • no-profile-image

  Dora

  Nee Tukker, ik ben boerin. Getrouwd met een goede boer, die zijn bedrijf uitmuntend runt. Wij hebben het financieel goed, om niet te zeggen uitstekend. Alleen mijn man blijft, net als vergaderboer signaleert, ontevreden. Dat leeft moeilijk. Datzelfde herken ik in vele reacties op dit artikel. Dat is jammer. Waarom niet een beetje positiever in het leven staan? Dat maakt het toch veel leuker? Of is het inderdaad zo dat boeren egoïstisch in het leven staan en daarom een eenzame groep vormen? Boeren hebben ook vaak boeren als kennissen. Hun kringetje is beperkt. Dat merk je ook als je met hun praat. Ja, ook met mijn man. Ik kan dat moeilijk doorbreken. Kennissen uit andere bevolkingsgroepen blijven dan ook weg. En zo wordt de kring steeds kleiner.

 • no-profile-image

  Dora

  Speciaal voor Tukker: Boer zoekt vrouw is alleen maar een kijkcijferhit. De boeren komen niet aan de vrouw. Eerlijk gezegd kan ik me dat indenken. De boeren zijn bot, niet bijster spraakzaam en zitten aan moeders pappot. Als daar dan ook nog negatief over de toekomst gepraat wordt door ontevreden boeren, dan willen de jonge vrouwen wel naar het platteland, maar niet naar een boer

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Dus toch, Tukker: altijd ontevreden. Als het slecht is, maar ook als het goed gaat. Omdat het in de toekomst weer slechter kan gaan. Een heel leven ontevreden dus. Dat is toch geen leven?

 • no-profile-image

  andere tukker

  Niet goed gelezen vergaderboer! 2007 was een goed jaar waar we absoluut als melkveehouders niet over mogen klagen. Ik denk dat dit positief was voor iedereen ook voor toeleveranciers e.d. We zouden wat vaker van zulke jaren moeten hebben, daar is toch niets op tegen? We zijn toch ondernemers die toch ook wel eens een goed jaar mogen hebben? Helaas komt dit te weinig voor omdat we onderaan de keten zitten. Als ik eerlijk ben kon ik voor de melkprijzen van 2 jaar geleden ondanks dat ik Nordmilch leverant was meer verdienen dan nu, ook toen klaagden de veehouders en ik niet. Nu zijn er andere tijden die niet positief zijn en ik denk dat ze nog zwaarder gaan worden, ja daar klaag ik over. Mag dat niet meer dan? De laatste jaren hebben weinig veehouders echt zitten klagen dus die stelling van jou klopt niet van altijd lopen klagen.

 • no-profile-image

  Rieks

  Vergaderboer heeft gelijk. Melkveehouders hebben niks te klagen. Ze zijn verwend met al die subsidies en inkomenstoeslagen. Zelf ben ik varkenshouder. Wij weten wat de vrije markt is. Soms goed, soms slecht. Nu al een hele poos heel slecht. Maar je hoort ons niet klagen of actievoeren. Wij proberen ondernemer te zijn. Zouden de melkveehouders - en dan met name de volgelingen van Sieta van Keimpema - ook moeten doen.

 • no-profile-image

  goede boer

  Zolang boeren in Nederland opgezadeld zitten met een landbouweconomie dat ( bewijsbaar )aan alle kanten rammelt, zullen boeren nooit tevreden zijn.

 • no-profile-image

  Boesje

  Typisch een vergaderboer. Niet verder kijken dan zijn neus lang is. De DDB klaagt niet over 2006 of 2007 maar klaagt over de toekomst. Liberalisering wordt omarmt door de zuivelcooperaties. Hoe meer hoe beter en hoe verder weg over de wereld hoe lager de prijs. We kunnen nu al niet meekomen met de wereldmarkt. Groeien is hot. 200, 300 500 koeien de één nog stoerder dan de ander en we maken het kapot voor het gezinsbedrijf. En de LTO moedigd dit nog wat aan (courage 2025). Ben eens tevreden met 100 koeien!! Dat we geen opvolgers meer hebben komt omdat de komende jaren zo positief zijn en omdat we maar 4,5 dag per week moeten werken!!!!!

 • no-profile-image

  andere tukker

  Goes?? Stedeling??

 • no-profile-image

  andere tukker

  Dora als je het goed hebt waarom dan die ontevredenheid? Zit het verder wel goed? Heb jarenlang buiten de landbouw gewerkt en heb vernomen dat die "andere" wereld ook klein is. Ik ben met mijn gezin voor een aantal jaren geemigreerd met 0,0 eigen vermogen een melkveebedrijf opgestart, zeer zware jaren gehad maar altijd wel een belegde boterham gehad. 'K ga elke morgen fluitent de melkstal in en geniet van de dagelijkse dingen. Mijn vrouw denkt ook weleens waar zijn we aan begonnen, maar wil de vrijheden van nu niet meer kwijt. Boer zijn/worden is ook geen normaal beroep het is een soort roeping, veel werken weinig verdienen. Je moet ook niet een boerderij puur als inkomstenbron bekijken, gaat gewoon niet. Ik krijg het gevoel dat je niet van agrarisch komaf bent, en het je tegenvalt dat een boerderij een 24 uurs bedrijf is. Een manager/directeur van een ander soort bedrijf leeft ook vaak 24 uur voor zijn bedrijf, wat jij jezelf voorstelt zijn vaak werknemersgedachten, 8 uur werken en verder de kop vrij.

 • theorikyreintjes1

  Je moet het zeer goed doen wil je niet achteruit boeren! Het wordt ongeloofelijk moeilijk gemaakt voor ondernemers. Ik denk wat dat betreft zeker niet te vreden kunt zijn. Dit is zelfs zeer zorgelijk! Je moet een enorme verantwoordelijkheid hebben voor je bedrijf! Daar tegenover staat de maatschappij die waar verantwoordelijkheid een vies woord is! Jij kunt werken en zij maken de dienst uit, en wat er overschiet mag je hebben om van te leven! Nee vergaderboer, ga een andere baan zoeken, zulke stukken slaan nergens op en je raakt de goede mensen in hun ziel!

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.