249 x bekeken

Kamer: fusie VWA, AID en PD voorlopig van de baan

De fusie tussen de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), Algemene Inspectiedienst (AID) en Plantenziektenkundige Dienst (PD) kan voorlopig niet doorgaan.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor uit- of afstel, zo bleek vanochtend tijdens een debat met landbouwminister Gerda Verburg.

Vrijdag publiceerde de commissie-Vanthemsche haar rapport over de VWA. Daaruit blijkt dat er bij de dienst organisatorisch van alles misgaat. Verburg hoopt die problemen het hoofd te bieden met de al eerder voorgenomen fusie met de AID en PD, die in 2012 moet zijn afgerond. Het is volgens haar onpraktisch eerst de VWA te reorganiseren. De medewerkers zouden dan twee maal vlak achter elkaar met grote wijzigingen te maken krijgen, wat demotiverend kan werken.

De Tweede Kamer ziet dat anders. PvdA en VVD vinden het noodzakelijk dat voor de fusie kan plaatshebben de VWA op orde wordt gebracht. ”We moeten pas op de plaats maken”, zei Janneke Snijder (VVD). Zij vindt dat Verburg binnen een jaar de interne organisatie van de VWA moet hebben hersteld. SP, Groenlinks en Partij voor de Dieren vinden dat de fusie helemaal van de baan moet.

De opstelling van de PvdA verschilt van die van de twee andere regeringspartijen. CDA en CU willen het samengaan van de drie diensten juist versnellen. ”Gaat u nu maar aan de slag met de fusie”, aldus CDA’er Joop Atsma. Ook PVV en SGP zijn voorstander van het in elkaar schuiven van de organisaties. Zowel CDA als SGP wijzen er op dat de kosten hiervan zo min mogelijk bij de sector mogen worden neergelegd.

Het debat over de VWA wordt volgende week voortgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.