422 x bekeken 2 reacties

Convenant Schoon en Zuinig op springen

De animo voor deelname aan het klimaatconvenant tussen de agrarische sector en het kabinet kalft snel af.

Vandaag gaf ook het Productschap Akkerbouw (PA) te kennen niet akkoord te gaan met de huidige voorstellen. Eerder haakten al de vakbonden voor melkveehouders (NMV), pluimveehouders (NVP) en varkenshouders (NVV) af.

De afgelopen maanden heeft landbouwminister Verburg met organisaties uit de sector onderhandeld over het convenant. Hierin spreken de partijen af welke maatregelen zij nemen om klimaatverandering tegen te gaan. De ondertekening staat gepland voor dinsdag, maar als dat al doorgaat, zal de opkomst niet groot zijn.

De verschillende delegaties in het PA zijn uiterst kritisch op de inmiddels 26e versie die nu voorligt. Het bezwaar van de maal- en de zetmeelindustrie is dat het vergisten van hun bijproducten voor de energieproductie niet valt onder de Stimuleringsregeling Duurzame Energie, zodat ze subsidie mis lopen.

De LTO-afvaardiging in het productschap vindt dat te dwingend wordt opgelegd dat boeren en tuinders kunstmestvervangers moeten gebruiken. ”Bovendien maakt de overheid te veel een voorbehoud over financiële steun”, zei bestuurder Ben Hasselo vandaag.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat schat de kans dat hij het convenant dinsdag tekent redelijk groot. Hij verwacht daar dit weekeinde een beslissing over te kunnen nemen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jjmoes

  Weer één van die kronkels bij de vleet:
  niemand die nog een oplossing voor die onzin weet.
  De Minister kent haar vak:
  en eist:Hier met jouw geld in mijn zak
  en een kurkje in elke koeienreet.

 • no-profile-image

  Antje

  LTO verwacht wel te tekenen? Natuurlijk tekend LTO de vader van het eigen kindje. (kan er niet onderuit)

Of registreer je om te kunnen reageren.