Redactieblog

488 x bekeken 9 reacties

Bepalen boeren de melkprijs?

Ze gaan dus om tafel, de boerenleiders van DDB, NMV, LTO, NAJK, Friesland Foods en Campina. Ze nemen dus het heft in handen, onze bobo's. Net als bij de fusie tussen Friesland en Campina. Samen met deskundigen van buiten.

Dat vind ik vreemd. Je mag toch aannemen dat Friesland Foods en Campina voldoende deskundigen in huis hebben? Als ze die niet hebben is er wat mis. Coöperaties hebben toch de beste mensen in huis? Hoe dan ook, ik ben erg benieuwd wat dit alles gaat opleveren. Want als het wat oplevert staan in ieder geval een aantal bobo's in hun hemd.

Stel dat DDB gelijk krijgt. Dat de kostprijs de basis wordt voor de melkprijs. Dat dit in de praktijk ook is te realiseren. Dan moeten de mannen van de Coöperaties zich schamen. Hebben ze jarenlang te weinig uitbetaald. En niet de juiste mensen in dienst genomen om een hogere melkprijs te realiseren. Kortom: gefaald.

Evenals de LTO, die ook steeds roept dat de markt de baas is en de hoogte van de melkprijs bepaalt. Die staat eveneens in z'n hemd als door de DDB-activisten de melkprijs op een hoger plan komt. Wat rest hun dan anders dan af te treden?

Tot slot de andere mogelijkheid. DDB heeft steeds gebakken lucht verkocht. De markt bepaalt inderdaad de prijs. Dat constateert de groep boeren, die zich nu over de melkprijsproblematiek buigt. Dan is het einde verhaal voor DDB en NMV.

Spannend! Ik kijk uit naar de resultaten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Zeg vergaderboer ddb geen activisten noemen want dat zijn het niet Let wel wat je zegt Of anders gezegd wil je dit effe rechtzetten want activisten zijn wel effe andere figuren Zo gaan we niet met elkaar om ook jij als voorbeeld

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Twee antwoorden op directe vragen aan mij: 1. Voor Dirk in Elburg: onder activistme verstaat de Dikke Van Dale onder meer dat met alle mogelijke middelen gesteefd wordt een - vaak politiek - doel te bereiken. Daar passen nogal wat DDB-acties in lijkt me. Als Dirk bedoelt dat ik DDB-ers vergelijk met de milieu-activisten, dan ben ik het met hem eens dat dat niet kan en mag. Dat heb ik zeker niet bedoeld. Dan 2: Jan uit Mastenbroek: Mee eens. Als DDB/MNV gelijk krijgt is voor mij de LTO ook over en uit.

 • no-profile-image

  goede boer

  Over de uitkomst van het voorgenomen overleg valt min of meer wel een voorspelling te doen. Tot nu toe was het dat vraag en aanbod de (flucturerende) melkprijs diende te bepalen. Maar dat is kiezen voor de simpelste manier van prijsvorming. Het betekend tevens dat de melkmarkt dan ook voortdurend uit evenwicht is. Of er wordt te weinig geproduceerd of te veel. Prijsvorming is dan eenvoudig, er wordt of minder of er wordt meer voor melk betaald. Maar is het wel gewenst dat de melkmarkt voortdurend uit evenwicht is. Er is geen markt waar het zo belangrijk is dat er min of meer evenwicht is in vraag en aanbod dan de melkmarkt (en de voedselmarkt in het algemeen). Teveel voedselproductie en te weinig voedselproductie zijn beide geen voorkeur. Blijft over het streven naar een zo goed mogelijk evenwicht van vraag en aanbod in de voedselmarkt. Waarbij opgemerkt dat er bij een vrije marktsysteem je tussen een periode met teveel en een periode met te weinig productie ook een periode hebt dat vraag en aanbod in evenwicht zijn. En hoe moet bij dat evenwicht in de markt de prijsvorming dán tot stand komen? Een hogere of een lagere prijs is dan buiten beeld. Het is bij marktevenwicht niet meer zo simpel om dan een prijs te gaan bepalen. Waardoor in die evenwichtsituatie de prijs daarna gemakkelijk op een hoog danwel een laag peil kan komen te liggen. En dan rijst de vraag wanneer er in een evenwichtige markt er met welke prijs kostendekkend geproduceert kan worden. Wel, in deze situatie met een min of meer evenwicht in de melkmarkt gaan de in Nederland bij de zuivelmarkt betrokken mensen met elkaar aan tafel. Om daarna te bespreken of het wel gewenst is om melk kostendekkend te produceren in een korte periode met weinig aanbod en daarna een periode, niet kostendekkend, met veel aanbod gevolgd door een (lange) niet kostendekkende periode met evenwicht in de melkmarkt. ( Terzijde kan dat vergeleken worden met de huidige situatie op de varkensmarkt.) Kortweg gezegd produceren voor een vrije markt. Of anderzijds dat er aan de bewuste tafel gestreefd gaat worden naar zoveel mogelijk evenwicht in de melkmarkt met een kostendekkende prijs voor de producent. Verwacht kan worden dat de uitkomst zal zijn dat produceren voor een vrije markt dan niet de voorkeur gaat krijgen. En evenwicht in de melkmarkt met een kostendekkende prijs een beter streven zal zijn. In de wereld van vandaag de dag met gemakkelijk te verkrijgen informatie over productie en vraag van melk (of andere voedingsmidddelen) zal dat toch mogelijk moeten zijn.

 • no-profile-image

  andere tukker

  Jouw opmerkingen zijn terecht vergaderboer, maar ik denk dat er een tussenweg komt. Wat het beste is weet ik ook niet, maar de boel is in ieder geval wakkergeschud.

 • no-profile-image

  Gert

  Ik ben het deze keer eens met vergader boer. DDB wordt ingepakt aan de vergadertafel en is dan één van de groep pluchebekleders. Zo ging het altijd en zo zal het ook nu weer gaan. Kijk maar naar mevrouw Van Keimpema. Die zou aftreden als de melk acties geen succes hadden. Nu zit ze mooi aan de vergadertafel Van aftreden is geen sprake meer. Zo kabbelt alles rustig door, een ieder grazend in zijn eigen kamp.

 • no-profile-image

  Jan

  Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee heel verschillende zaken. Vergaderboer als DDB/NMV gelijk krijgen waarom is het dan niet einde verhaal LTO???

 • no-profile-image

  K.i.s.s

  Vergaderboer interessante opmerkingen.
  Wat kun je leren van de afgelopen tijd
  1 Dat cooperatie's toch achter hun oor moeten krabben over de huidige uitbetaling systemen, hier zitten gemiste kansen in welke nog steeds te herstellen zijn.
  2 Als we inderdaad een prijs gebaseerd op kostprijs krijgen wat zullen de toeleveranciers (uiteindelijk ook allemaal multinationals) lachen deze kunnen on beperkt prijs stijgingen boeken want ja de fabriek en boeren regelen het wel.
  en als iedereen kan dan weer boer worden en blijven, alles opgelost.

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Vreemd slot (einde DDB/NMV) als je samen met elkaar aan de tafel zit dat is dit winst.Kenmerk van boeren is de verdeel en heers mentaliteit.Daar win je zeker niet de oorlog mee Of wel negatieve propaganda voeren.Ze hebben dit of ze hebben dat.Dadelijk je zelf het etiket slachtoffer op je voorhoofd plakken zegt veel over een schrijveren is niet slim Heb juist door de (melkstaking ) een saamhorigheid door de huiskamer bijeenkomsten ervaren.Erg open gesprek over de problemen waar de meesten mee zitten en hun grieven. En als eeen beweging van onder op van boeren zelf komt dan is dat als een veenbrand.Daar kan geen brandweer of knokploeg tegen op.Omdat het gedragen wordt bij de keukentafels waar ook veel vrouwen mee denken en strijden.Het tijdperk dat de paus of de regenten en boerenbestuurders die zo goed weten wat goed voor je is.Dat tijdperk is al lang voorbij alleen bij een groep van 50 jaar en ouder denkt nog zo en enkele volgzamen zonen.Jammer van deze vergaderboer.Vincent Pale zegt altijd ""de weg voor succes is om op een positieve manier te denken""na zijn onderzoek naar de rijkste mensen in de U.S. Dus het is een manier van positief leven en denken(schrijven) als een vergaderboer succes heeft.

 • no-profile-image

  Ondernemer

  Boeren hebben macht om de prijs te beïnvloeden als we het maar op de goede manier aanpakken.
  Melk weg laten lopen om druk te zetten op de zuivelondernemingen vind ik geen goed drukmiddel. Beter is het om als leden van de cooperaties gezamenlijk de directie zover te brengen dat ze een tijdlang geen dagverse producten meer leveren aan de supermarkten. Zodoende zullen de supermarkten vanzelf bereid zijn om een hogere prijs te betalen !!! (De fabrieken zouden dan gewoon een bepaalde periode de melk moeten verwerken tot melkpoeder) Als de leden van de cooperaties dat niet bij de directie kunnen afdwingen wordt meteen duidelijk dat de directies hun leden niet serieus nemen................ ( Ben benieuwd wat de in te huren deskundigen van NMV, DDB, LTO, NAJK etc. én medeondernemers van dit voorstel vinden )

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.