Redactieblog

197 x bekeken

Weinig vruchtbaarheidsproblemen bij schapen door bluetongue

Bij schapen zijn weinig problemen met de vruchtbaarheid als gevolg van bluetongue.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) op basis van de gegevens die de organisatie nu tot haar beschikking heeft. "Het aantal abortussen of te vroeg geboren lammeren bij lammeren valt erg mee. Bovendien is bij geen van de lammeren die ter sectie zijn aangeboden bluetongue vastgesteld", aldus dierenarts Piet Vellema van de GD.

Vorige week werd bekend dat ongeboren kalveren bluetongue kunnen krijgen via de koe. Bij schapen is dit niet aangetoond. "Bij schapen komen elk jaar abortusgevallen voor. Wanneer er meer dan 5 procent abortussen zijn, is er pas sprake van een afwijkende situatie. De oorzaak van abortus is bij schapen soms lastig aan te tonen. Bij ongeveer de helft van de voor onderzoek aangeboden verworpen vruchten vinden we een besmettelijke oorzaak. Dit lijkt laag maar abortus kan in individuele gevallen ook voorkomen door niet-besmettelijke oorzaken", aldus Vellema.

Dit jaar lijken er geen door bluetongue veroorzaakte vruchtbaarheidsproblemen bij schapen te zijn. "We hebben zowel in 2006 als in 2007 gewaarschuwd voor verminderde vruchtbaarheid bij rammen. In het eerste jaar zagen we niets, vorig jaar was het wel zichtbaar. Veel schapenhouders hebben hier rekening mee gehouden. Zelfs op bedrijven die vorig jaar zeer zwaar besmet waren, lijkt het nu een beperkt probleem te zijn met de vruchtbaarheid."

De schapensector en de rundveehouderij zijn op één punt heel verschillend. "Schapen zijn doorgaans in de winterperiode dragend, terwijl dit bij rundvee jaarrond door gaat. Of dit van invloed is op de besmettingskans van ongeboren lammeren weten we niet."

Of registreer je om te kunnen reageren.