Redactieblog

257 x bekeken 6 reacties

Wantenaar had gelijk

Campinavoorzitter Wantenaar verbaasde vriend en vijand toen hij tijdens de fusiebesprekingen meldde dat kleine coöperaties in de toekomst vermoedelijk meer kunnen uitbetalen dan Friesland Campina.

Een merkwaardige uitspraak omdat Friesland Campina juist zou proberen de hoogste melkprijs van Noordwest Europa uit te betalen.

Achteraf lijkt Wantenaar wel de waarheid te hebben gesproken. Dat blijkt uit de vergelijking van de melkprijzen. Vorig jaar betaalde Cono drie cent per kg meer uit dan Campina en 2,4 cent meer dan Friesland Foods. Over zes jaar gerekend betaalde Cono royaal een cent meer dan Campina en Friesland Foods.

Geen wonder dat Cono de melk nu al niet meer kan verwerken vanwege een toestroom van boeren. Ze gaan een nieuwe fabriek bouwen. Want het is natuurlijk niet denkbeeldig dat meer boeren zullen besluiten zich bij Cono aan te sluiten.

Vooral omdat de voordelen van de fusie Friesland Campina volgens de besturen pas in 2012 worden gerealiseerd. Op basis van de verwachte fusievoordelen zou de gemiddelde achterstand op Cono dan kunnen worden ingehaald.

Toch twijfel ik. Ten eerste zijn de voordelen van de fusie nog niet gerealiseerd. Ten tweede zit ook Cono niet stil. Die weet dekselse goed dat haar bestaan samenhangt met de hoogte van de jaarlijkse melkprijs. Dat inspireert de directie, die continu de hete adem van het voortbestaan in de nek voelt.

Dat missen de directeuren van Friesland Campina. Die blijven bestaan, ook als de melkprijs elk jaar weer tegenvalt. Ze kunnen schouderophalend en excuses verzinnend verdergaan. Dat is een angstige gedachte.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  betekend dat campina beter zijn best moet doen om een betere melkprijs uit te betalen En wat de opmerking van jan over aanschaf van materiaal en grond
  Daar hebben de zuivel bonzen niets mee te maken Ze hoeven alleen maar te zorgen voor een betere melkprijs

 • no-profile-image

  .

  Na 2012 komt de volgende excuus fusie. Mischien al eerder. Maar dat ze steeds groter worden staat vast. En dat is niet gezond voor de melkveehouderij.

 • no-profile-image

  Ger

  We mogen onze kleine coöperaties, zoals Cono, DOC en Rouveen wel koesteren. Zij zijn straks ons enige vergelijkingsmateriaal. Als die ook nog zouden verdwijnen hebben we geen enkel zicht op de melkprijzen. Alleen als er andere coöperaties in Nederland blijven kunnen we de melkprijs van Friesland Campina beoordelen. Net als Vergaderboer verwacht ik er niet veel van.

 • no-profile-image

  Jan

  Gefeliciteerd vergaderboer. Je hebt het ook in de gaten. Die directies van de grote cooperaties zijn niet geinteresseerd in een hoge melkprijs voor boeren. Die zitten er om de industriele en politieke belangen te dienen. En helaas een hoop boeren bestuurders ook. Laatst wist mij zo'n regiobestuurder me te vertellen dat de melkprijs niet omhoog moest want de boeren kochten dan toch maar nieuwe tractors en dan liep de grondprijs ook de spuigaten uit. Dat klopt op zich zelf wel. Er zijn vele buren die elkaar als concurrent zien inplaats van collega, maar ik doe daar niet aan mee en dat geld voor veel boeren, maar zij worden daar wel de dupe van. Het zou beter zijn de grote groeiers te ontmoedigen door bijvoorbeeld een kwantumkorting in te stellen in plaats van een kwantumtoeslag.
  In plaats van angstig zou deze gedachte u ook strijdbaar kunnen maken. Als dat voor alle vergaderboeren zou gelden gaan we een zonnige toekomst te gemoed.

 • no-profile-image

  DJ

  Ik ben het roerend met je eens, Jan uit Ijsselmuiden.

 • no-profile-image

  Jan

  Precies. Bij de zuivelfabrieken moeten ze - net als de boeren zelf - scherp op de kosten letten, en gewoon een prima melkprijs uitbetalen.
  Misschien moet er i.p.v. die "slappe directies" eens een type "Moberg" komen, die orde op zaken stelt binnen het bedrijf zelf; maw zeer kostengericht saneren. Vooral voor Campina zou dit een prima zaak zijn.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.