Redactieblog

495 x bekeken 1 reactie

Toch bluetonguevaccin via buitenlandse dierenarts

Dierenartsen in Duitsland en België die Nederlandse klanten hebben kunnen toch vaccin bestellen tegen bluetongue.

Hierdoor kunnen veehouders met een buitenlandse dierenarts toch vaccineren tegen bluetongue. "Buitenlandse dierenartsen met een Nederlands afleveradres kunnen het middel daar laten afleveren, als ze dit niet hebben kunnen ze contact met ons opnemen, zodat we aan een oplossing kunnen werken", aldus het ministerie van landbouw.

Dierenarts Idris Vandekinderen uit Aubel, net over de grens bij Zuid-Limburg, heeft er hard voor gestreden om het vaccin toch te krijgen. "Ik werk al jaren onder de Nederlandse voorwaarden bij Nederlandse veehouders. Ik doe onder andere de KKM controles en ik heb zelfs een nummer bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Toch kreeg ik geen vaccin omdat ik een buitenlander ben. Vanuit België kreeg ik ook geen vaccin voor de Nederlandse dieren en dus lig ik al twee weken stil met vaccineren, terwijl de vraag heel groot is. Mijn klanten zijn deels naar een Nederlandse praktijk gegaan om de dieren te laten vaccineren."

Na veel contact met het ministerie van landbouw heeft Vandekinderen een advocaat ingeschakeld. "Met wat meer druk op de ketel is het uiteindelijk toch gelukt. Het vaccin komt hopelijk morgenvanavond binnen zodat ik morgen kan beginnen met de vaccinatie."

Naast dierenartsen zijn ook veehouders gedupeerd door het overheidsbeleid. "Wij hebben noodgedwongen een Nederlandse dierenarts ingeschakeld, die ons gelukkig wilde helpen. Bij de meeste dierenartsenpraktijken gaan de eigen klanten logischerwijs toch voor. De vaccinatie van de schapen is in volle gang", vertelt Gitta Bakker van Schaapskooi Mergelland.

"We hebben hier op het bedrijf twee jaar zwaar bluetongue gehad en dus wilden we zo snel mogelijk vaccineren. Via onze vaste Belgische dierenarts konden we nog niet vaccineren, en we wilden niet langer wachten, vandaar dat we zijn uitgeweken naar een Nederlandse dierenarts."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gino

    Applaus voor deze dierenarts die met zijn advocaat streeft naar één Europa. Als wij in Europa (Nederland) zo verder gaan met regeltjes dan komt er nooit maar dan ook nooit één Europa. Als de meest simpele zaken zoals o.a. belastingen en een diergeneeskundig beleid nog niet eens fatsoenlijk kunnen worden geregeld tussen de diverse Europese landen, waar zijn al die ambtenaren in Brussel dan mee bezig? Juist u raad het al, al onze belastingcenten verbrassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.