146 x bekeken

Eerste Kamer stemt in met Wet ruimtelijke ordening

De Eerste Kamer heeft zojuist de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) met algemene stemmen aangenomen.

Hoewel SP en VVD kanttekeningen plaatsten bij sommige onderdelen van de wet, gaven deze partijen uiteindelijk wel groen licht.

De Wro stelt nieuwe regels voor verschillende procedures op het gebied van ruimtelijke ordening onder het motto ‘centraal wat moet, decentraal wat kan’. Gemeenten krijgen hierdoor straks meer invloed op het ruimtelijk beleid. Alterra concludeerde eind vorige maand dat dit ertoe kan leiden dat provincies juist hun grip op ontwikkelingen verliezen.

Minister Jacqueline Cramer wil de nieuwe wet op 1 juli laten ingaan. De SP vindt dit een te optimistisch streven, zeker omdat het monitorings- en evaluatiesysteem voor de effecten van de Wro dan nog niet klaar is. "Is dit female intuition of wishful thinking?", vroeg senator Eric Smaling zich hardop af. De VVD is kritisch op het feit dat veel zaken nog onduidelijk zijn, omdat die later in lagere regelgeving worden vastgelegd.

Of registreer je om te kunnen reageren.