Redactieblog

337 x bekeken 8 reacties

Doornbos: meer onteigenen voor natuur

Oud-LTO voorzitter Gerard Doornbos vindt dat bij natuurprojecten waar landbouwgrond voor nodig is vaker gebruik gemaakt moet worden van onteigening.

"Als je als samenleving iets wilt in een gebied, moet je daarvoor de portemonnee willen trekken. Koop de boeren uit. En door te onteigenen doe je de betreffende boeren recht. Dan word je niet weggepest, weggewaterd of uitgerookt. Onteigening is een heel doordachte, zorgvuldige procedure. Pas die dan ook toe."

Dat de Nederlandse landbouwgrond nodig is om de voedselproblemen in de wereld op te lossen vindt Doornbos een gezocht argument. "Het areaal waar we het over hebben is zo marginaal, het gaat helemaal nergens over. Het is een irreële discussie. Dat moet je elkaar niet aandoen", zegt de voorzitter van AgriProFocus in het blad Van Nature van Natuurmonumenten. AgriProfocus is een samenwerking tussen Wageningen UR, LTO Nederland, bedrijven en ontwikkelingsorganisaties, die producentenorganisaties in ontwikkelingslanden ondersteunt.

Doornbos ziet de door de LTO Nederland aangezwengelde discussie over het gebruiken van landbouwgrond voor de aanleg van natuur als een reactie op de geringe waardering die er lange tijd voor de landbouw was. "Boeren willen dat er zorgvuldig met landbouwgrond wordt omgesprongen. De sector is lang neergezet als producent van overschotten en opslokker van subsidies. Het argument voedselvoorziening is mij te makkelijk. Dan moeten we ook stoppen met het telen van bijvoorbeeld bloemen", aldus Doornbos in het blad.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  paul

  met 1.4 miljoen ha natuur kun je nu moeilijk zeggen dat het nog steeds niet toereikend is . onteigen voor natuur is mijn inziens dan ook niet nodig .De hoeveelheid ha natuur zijn in 60 jaar met 800000 ha toegenomen Volgens onze minister

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Van een 'echte' boer zou je verwachten dat die tegen al die natuurclaims is, maar als zakkenvullende bestuurder is die al aardig ver van de praktijk geraakt. Ik hoop dat ze beginnen met het onteigenen van dat driehoekje bij de A6.

 • no-profile-image

  janse

  Gerard heeft 100% gelijk. Wie hem betaalt of betaald heeft doet er niet toe. Als de overheid (wij met zijn allen) landbouwgrond willen hebben voor natuurprojecten (voor ons allemaal) moet je betalen voor de grond aan de eigenaar en niet deze ondernemers zolang pesten dat ze hun heil zoeken over de grens (bijv. Oost Europa)

 • no-profile-image

  Henk

  Je kunt kunt de zaak ook omdraaien "natuur"lijk. Waarom wil men meer natuur in Nederland? Wereldwijd maakt dat nog geen halve druppel uit op de spreekwoordelijke gloeiende plaat.
  Als het zo doorgaat zijn er over een paar jaar 50 % meer mensen op ons bolletje. Van 6 miljard naar 9 miljard. Dat levert gegarandeerd veel hongerige mondjes die niet in staat zijn om naar die Nederlandse natuur te komen kijken.
  Iedere ha. aan voedselproductie levert een bijdrage, hoe klein dan ook aan het vullen van deze hongerige mensenmondjes.

 • no-profile-image

  Bever

  Dat is ook wat de eerste reactie inhoudt, nu wordt je afgedreigd....

 • no-profile-image

  freek

  ik raak hier echt de weg kwijt heb net mijn pakje sjag gecontroleert of er geen groene tabak inzat waneer staat er nu eens iemand op die een lijn in het zand zet, tot hier en niet verder. en sowat als je op een paar pikken trapt

 • no-profile-image

  Uilebal

  Wat een uilenballentaal zeg van de heer Doornbos. Statistisch zal hij best wel ergens een puntje scoren met deze Jan Hageltaal maar moreel?
  Verder ontbreekt de grens mbt het aantal immigranten. Als we */* toch te weinig ruimte hebben voor natuur, waarom dan geen totale stop op inkomenden?
  Verder moet hij eens nadenken hoeveel oppervlak land er gebruikt wordt om snuif snuif te telen...
  Stroop je mouwen op vent en ga er wereldwijd eens tegenaan ipv de mensen die jou jaren betaald hebben nu in de zak te schijten... Jan Hagel Jan Hagel

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Janse, voor een gedeelte heb je gelijk. Wel vind ik dat uiteindelijk de verkoper de prijs dient te bepalen en niet de koper. En als er geen overeenstemming komt dan moet de koper een andere kandidaat zoeken. Zo gaat het toch overal.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.