391 x bekeken 10 reacties

Al het vee jaarlijks vaccineren tegen bluetongue

Om runderen, schapen en geiten blijvend tegen bluetongue te beschermen, moeten zij elk jaar worden gevaccineerd.

Eenmalige toediening van het vaccin is niet voldoende, zegt het ministerie van landbouw. "Vaccinatie moet jaarlijks herhaald worden om dieren te blijven beschermen gedurende de risicoperiode en om bluetongue te kunnen uitroeien", aldus het ministerie.

Een dier dat al bluetongue heeft gehad, is daar waarschijnlijk resistent voor geworden. Vaccinatie is niet verplicht. Het vaccin moet nog een laatste test doorstaan. Als dat goed uitpakt dan kunnen de eerste veehouders vanaf 8 mei hun dieren laten enten. Voor een effectieve bescherming moeten runderen en geiten dan twee maal worden gevaccineerd, schapen een maal.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Nou die zijn zeldzaam hoor, zal zijn ontslag wel krijgen.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Krasse taal GJ maar helaas waar. Waar ze wel goed in zijn is rekeningen schrijven en zelfs onterechte incasseren. Heb met het scrapieonderzoek wederom mijn neus bij hun gestoten. Opdoeken die monopolistenbende!!

 • no-profile-image

  Jan

  GJ ik ben het niet met je eens, heb zelf al eens te maken gehad met Menno Holzhauer van de GD , nou die man durft echt wel zn nek voor de boeren uit te steken. Het is niet goed om de hele GD over een kam te scheren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat Schreuder zegt is juist. Ook ik heb hier ervaring mee en vorig jaar gigantische schade gehad. Een duitse collega van mij heeft besmette koeien geregistreerd en heeft dezelfde ervaring dat BT niet eenmalig is.
  GD weet dit.

 • no-profile-image

  gj

  Wie je moet geloven, dat moet jezelf weten. De GD opperde in 2006 dat blauwtong een incident zou zijn en dat de het waarschijnlijkin de winter wel zou verdwijnen... Hoe anders pakte dat uit in 2007.
  Vraag de schapenhouders in het zuiden van het land maar eens. "dieren met milde bt verschijnselen in 2006 waren in 2007 zwaar, ja dood en doodziek. sterfte percentage op sommige schapenbedrijven 35 %, de overlevende dieren 50 % daarvan blijkt nu gust.
  Trek dus je conclusie!

  Het is bij de veterinaire doktoren net zoals als bij de huisartsen de beste huisartsen hebben een eigen praktijk de slechten zijn bedrijfsarts met een kantoorbaantje. De mindere goden bij de dierenartsen zitten volgens mijn mening bij de GD. Geen talent!

 • no-profile-image

  wil

  Krasse taal inderdaad van GJ, maar de door hem beschreven schijn wordt wel degelijk gewekt. Want wat te denken van alle 'wetenschappelijke' bekendmakingen dat dieren maar 1 keer ziek worden, als tegelijkertijd een van je dieren voor de tweede keer in een jaar, dus in augustus en december, groen schuim op de lippen heeft, dezelfde moeite met bewegen als alle BT-geindiceerde dieren eerder dat zelfde jaar 2007, sterk oedeem aan de kaken en twee dagen later dood ligt? En de schapenhouders in het zuiden dan, die in 2006 en 2007 dezelfde individuele dieren ziek hebben? Maar de wetenschap gelooft alleen wat ze zelf wetenschappelijk heeft aangetoond, niet wat de mensen in het veld door de handen gaat. Hier bestaat inderdaad een blijkbaar moeilijk te overbruggen kloof tussen theorie en praktijk.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  hier verteld de gezondsdient dat een nooit 2x BT kan krijgen,en dat nog nooit iemand is die bewezen heeft dat het wel kan.wie moet ik geloven?

 • no-profile-image

  Koe

  in Engeland zijn ze toch al begonnen met vaccineren? Hoeft die laatste test daar niet te worden afgerond????

 • no-profile-image

  Jan

  Nog een voorbeeld : Gisteren werd bij mij om 13.00 een koe opgehaald voor sectie bij de GD , om 20..00 had ik de uitslag al in mn mailbox, Klasse gewoon ik wou dat iedereen zo snel werkte in dit land

 • no-profile-image

  schreuder

  Waaruit is gebleken dat het inenten helpt tegen BT ?
  Kan iemand mij enig wetenschappelijk onderzoek overleggen dat dit aantoont ?
  Dat een dier maar éénmalig BT kan krijgen is onjuist het afgelopen jaar hebben diverse dieren bij mij en collega's voor het tweede jaar BT gekregen.
  Graag ophouden met het verspreiden van spannende sprookjes maar graag komen met feiten !!!!!!!!!!!!!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.