Redactieblog

239 x bekeken 2 reacties

Wilders kost ons geld

De idealen gaan ver boven de portemonnee. Dat bleek uit het debat over de film Fitna.

In de Tweede kamer alleen maar geharrewar over de vrijheid van meningsuiting, het kwetsen van goedmenende moslims in Nederland en uiteindelijk: wie loog er? De regering of Wilders?

Geen enkel woord over de gevolgen van de film voor de boer. In Maleisië en Indonesië wordt geadviseerd geen Nederlandse producten te kopen in de supermarkt. Wie heeft daar schade van? Juist, Friesland Foods. Die haastte zich advertenties te plaatsen waarin men zich distantieerde van de film.

Als er een verkoopstop komt merken wij dat in de resultaten van Friesland Foods. En dus in onze portemonnee. De boer betaalt de rekening. Maar daar hoor je de politici niet over.

Ik geef graag toe dat vrijheid van meningsuiting en respect voor de ander belangrijk zijn. Het gaat me echter te ver om in dat kader over de economische gevolgen te zwijgen. En dat gebeurde deze week in het debat met Wilders.

Het is vergelijkbaar met Denemarken. Daar zorgden de beruchte cartoons van de profeet Mohammed voor opschudding. Zuivelcoöperatie Arla heeft daar bij de export veel last van gehad. Het heeft de melkprijs in Denemarken – en ook de onze, indirect via de marktconforme melkprijs – negatief beïnvloed.

Wat zegt een Deense politica? "Nederland moet de rug recht houden. We moeten kunnen zeggen wat we willen. We hebben er in Denemarken geen schade van gehad." Ze vergeet dat de veehouderij zeker schade heeft geleden. Dat telt kennelijk niet, zowel in Denemarken als Nederland.

Het roept bij mij de vraag op: "Moet je alles wat je mag zeggen ook werkelijk zeggen?" Mijn antwoord is nee! Denk eerst even na wie je kwetst en benadeeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Joop Cornelissen

  Als we de vrijheid van meningsuiting aan de kant zetten voor de economische belangen van een paar boeren (overigens een steeds kleiner wordende beroepsgroep maar met nog steeds een hele zware lobby waar heel veel belastinggeld naar toe gaat) dan kunnen we NL net zo goed in uitverkoop doen. Als het aan de islam ligt wordt er trouwens ook geen varkensvlees meer verkocht, dat zou een nog groter economisch verlies opleveren.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Godgeklaagd dat de vergaderhoer weer een boer laat.

  Ik -een wakker dier- daag de vergaderboer wederom uit om rechtstreeks op zijn eigen logje met mij de ganzeveder te kruisen.
  Ook dit keer laat ie liever een veer dan in de slag te gaan met mij!
  Lafheid is van alle tijden vergadergeval!
  Zeg het maar vergaderkwal....moet ik mijn ganzeveer nog aanscherpen.....lijkt mij van niet .
  U kennende gooit u liever met modder om vervolgens te maken dat u weg komt...na eerst uw judaspenningen in ontvangst te hebben genomen(dat dan weer wel).

Of registreer je om te kunnen reageren.