Redactieblog

184 x bekeken 4 reacties

Weren vos veroorzaakt verdubbeling weidevogels

Het buitenhouden van vossen heeft een positief effect voor weidevogels.

Dat blijkt uit de werkwijze van weidevogelbeschermingsproject van het Provinciale Waterleidingbedrijf Noord-Holland. Het aantal nesten en broedparen van kievit, grutto, scholekster en tureluur is verdubbeld.

De vos wordt in het weidegebied van 15 hectare buiten de deur gehouden door schrikdraad langs de waterlopen. "Het terrein is geheel omringd door sloten, waardoor de vos eerst door het water moet om in het gebied te komen. Vanuit het water over de draad springen lukt niet, en er doorheen kruipen gaat niet, omdat het natte dier dan in aanraking komt met het schrikdraad, waar 12 volt op staat. De vos haakt vervolgens af", legt jachtopzichter Ger Stoker uit in het blad De Jager.

De werkwijze wordt inmiddels zeven jaar gebruikt. In het weidegebied rondom het afgezette gebied komen aanzienlijk minder weidevogels voor. "Terwijl in het afgezette gebied ook nog gewoon kraaien, reigers, bunzings en wezels kunnen komen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Anja

  Goed werk, zo moet het ,gewoon nuchter boeren verstand gebruiken. Dit moet overal gebeuren en niet meer luisteren naar die geiten wollen sokken jongens. Weet LTO dit ook, die lopen toch altijd overal achteraan! Ook is een keer de rug rechthouden, de waarheid telt.

 • no-profile-image

  piet

  En als er nu ook nog een zootje kraaien worden geschoten(want dat is hier in friesland echt een plaag) gaat het nog veel sneller vooruit met de weide vogel!

 • no-profile-image

  jan

  En als ze dan toch bezich zijn neem dan overijssel ook even mee want hier is het zo zachtjes aan een ware plaag.De roeken, kouwtjes ,zwarte kraaien en eksters roven hier alle nesten leeg.
  Zelfs weten een aantal kraaien (bij ons in de windsingel) gezamelijk een stel torenvalken van de kast te verjagen en vervolgens de te roven.

 • no-profile-image

  mieke

  Doe dat maar snel in het hele land voordat de weidevogels de weg van de dodo zijn ingegaan.
  Overigens heeft Nederland een internationale verplichting om de weidevogels in leven te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.