Redactieblog

336 x bekeken 1 reactie

Melkkoeien minder lang in de wei

Het percentage melkkoeien dat dag en nacht beweid wordt is in 2007 fors afgenomen.

Terwijl in 2006 nog 34 procent van het melkvee dag en nacht geweid werd, was dat in 2007 nog 23 procent. Het percentage koeien dat alleen overdag de wei in gaat is in 2007 gestegen van 46 naar 57 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aandeel koeien dat jaarrond op stal wordt gehouden is in 2007 niet toegenomen. 20 procent van het melkvee wordt niet meer in de wei. Tien jaar geleden was dit nog 8 procent.

De regionale verschillen in beweiding is groot. Terwijl In het Westelijk weidegebied slechts 1 procent van de koeien op stal wordt gehouden, komt in het zuidelijk weidegebied 35 procent van de koeien niet buiten. In het Noorden en Oosten is dit respectievelijk 19 en 18 procent.

Melkveehouders in het Westen doen het meest aan dag-en-nachtbeweiden: 52 procent. In het Zuiden loopt 10 procent van de koeien dag en nacht in de wei. In het Noorden en Oosten wordt voornamelijk overdag beweid: respectievelijk 62 en 68 procent.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paul

    Gewoon 2 cent extra voor de melk, voor wie de koeien in de wei hebben in de zomer.

Of registreer je om te kunnen reageren.