318 x bekeken

Greenports maakt plannen voor tuinbouw 2040

Partijen uit de tuinbouw gaan gezamenlijk in Greenports Nederland werken aan ontwikkelingsplannen voor de tuinbouw in 2040.

Die nieuwe beleidslijn van Greenports Nederland werd gisteren in het tussencongres in Lisse bekend gemaakt. Volgens een woordvoerder van voorzitter Sjaak van der Tak sluit de nieuwe tijdslijn beter aan bij overheidsplannen. "De visie voor 2040 haakt aan bij de visie Randstad Urgent, dat ook een horizon heeft van 2040." De bestaande werkafspraken binnen Greenports Nederland blijven overeind.

Deze afspraken over logistiek, duurzaamheid, onderwijs en ruimtelijke ordening waren gericht op 2025. De aangesloten partijen zien nu dat een meer lange termijn visie nodig is.

Volgens Dick Oosthoek, namens Rabobank Nederland betrokken bij de visievorming, is besloten de bakens te verzetten om meer greep te krijgen op toekomstige ontwikkelingen. "Het is een geval van voortschrijdend inzicht. Waarheen gaat het? Dan komen vragen op ons af als, hoeveel glas heb je nog nodig, hoe ga je dan produceren en gebeurt dat nog onder glas. Is er nog veel productie in Nederland, of is Nederland een bijvestiging. Daarvoor heb je een langere aanloop nodig."

Rijnconsult begeleidt de vorming van de lange termijn visie en komt na de zomer met een rapport, dat de basis vormt voor nieuwe werkafspraken binnen de sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.