Redactieblog

231 x bekeken 5 reacties

Friesland Campina jaagt koeien uit de wei (4)

Grote bedrijven varen wel bij het nieuwe melkprijssysteem van Friesland Campina. Het is toekomstgericht.

Grote bedrijven krijgen extra en dat is goed. Zij veroorzaken ook minder kosten en dat dient vertaald te worden in de melkprijs.

Door deze regeling wordt de groei van de grote bedrijven versneld. Niets mis mee. Het gaat die kant toch op. Elke boer kan voor zichzelf bepalen of hij meedoet aan de schaalvergroting.

Eén aspect krijgt hierbij te weinig aandacht. En dat is het punt van de koeien in de wei. De praktijk leert dat grote bedrijven de koeien op stal houden. Grote koppels elke dag uitlaten lukt gewoonweg niet meer. Alle begrip dus voor de boeren, die hun koeien binnen houden.

Er ontstaat dan echter één probleem: de consument wil koeien in de wei zien. Daar mogen we niet te licht over denken. Het is de beste reclame voor onze zuivelproducten. Als die verdwijnt door maatregelen van Friesland Campina, doen we een stap terug. Dan verdwijnt ons belangrijkste handelsmerk en worden we steeds vaker vergeleken met de bio-industrie. Dat gaat ons als veehouders veel geld kosten.

Daarom past naast het riante melkgeldsysteem voor grote boeren ook een regeling voor boeren met de koeien in de wei. Deze moet even ruimhartig zijn als die voor de grote melkveehouders. Een voorbeeld kan zijn de Cono die ook de weidegang beloont. Als we dat niet doen geven we de Cono nog meer de kans geven de 'weidevleugels' uit te slaan. Prima, maar het moet niet ten koste gaan van ons. Dan kost het omzet, marge en dus melkgeld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Heel collegiaal vergaderboer , om je collegas varkenshouders "bio industrie" te noemen. Dat nare woord gebruiken alleen lui die niet snappen hoe het gaat. Blijkbaar ben jij zon stereotype melkveeboer ; zelf denken dat jezelf het belangrijkste op deze wereld bent en iedereen moet maar naar jullie pijpen dansen en ondertussen geen enkel kennis en begrip hebben voor andere sectoren in de landbouw.

 • no-profile-image

  zuivelgebruiker

  Heel goed vergaderboer de koeien moeten weer in de wei. In het hollandse landschap horen nou eenmaal koeien, wanneer die ontbreken wordt het veel te eentonig en saai. De consument zal dit op den duur beamen en dat speelt precies natuurmomumenten in de kaart. Die zullen dan nog meer grond om willen zetten in z.g. oorspronkelijke natuur. Dus boeren in de wei met die grasmaaiers uiteindelijk brengt het nu genoeg op dus mag deze enorme kans op gratis reclame en goodwill niet onbenut gelaten worden. Als boer zou ik niet anders willen, ze zijn toch zo begaan met de natuur en de gezondheid van de consument, laat dat dan ook zien!!

 • no-profile-image

  binnen boer

  leuk verhaal maar de werkelijkheid is in mijn ogen toch wel wat anders, we praten hier over Nederland het enigste land waar er word gepraat over koeien buiten. als je dan bedenkt dat we van de ruim 11 miljard kilo melk bijna 8 miljard kilo exporteren, denk ik waar maken we ons nu zo druk om? Als de consument dan echt zo nodig zuivel van koeien uit de wei wil, kopen zij maar biologische produkten, maar die zijn weer te duur naar het zin, dus kom je uiteindelijk weer waar het allemaal om draait, en dat zijn de centen. dus als het beter in U bedrijfvoering past (los van wat beter en gezonder voor de koeien zou zijn) zou ik zeggen boer zoek het maar zelf uit.

 • no-profile-image

  Hndrk

  Vind ik een goed punt! Door weidegang te promoten doormiddel van melkgeld hoef je niet perse mee te doen aan de schaalvergroting welke door de friesland campina wordt bevorderd door het melkgeld.

 • no-profile-image

  Twan

  Kortzichtig mannetje die binnenboer uit Westbroek. Straks komt de consument er nog achter dat de huidige melkveehouderij helemaal niet zo dievriendelijk is als men wel doet geloven; de koeien worden gewoon lens gemolken en zijn wanneer de produktie enigzins tegenvalt veel te vroeg versleten!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.