Redactieblog

175 x bekeken

Einde knuttenvrijeperiode

De knuttenvrije periode is in Nederland en België beëindigd.

Aanleiding voor het opheffen is het opvallend hoge aantal knutten dat vorige week in België is gevangen in combinatie met de weersvoorspelling. Knutten zijn verantwoordelijk voor de verspreiding van bluetongue.

Het beëindigen van de knuttenvrije periode heeft alleen gevolgen voor de export van fok- en gebruiksdieren naar blauwtongvrije gebieden. Deze dieren moeten in isolatie worden gehouden en met insectenwerende middelen worden behandeld. Ook wordt bij de exportdieren bloedonderzoek gedaan. Dit geldt ook voor dieren die geboren zijn in de knuttenvrije periode. Deze periode is in Nederland ingegaan op 12 december 2007.

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) roept alle houders van dieren die blauwtong kunnen krijgen en alle dierenartsen op waakzaam te zijn. Mocht er een vermoeden bestaan dat bepaalde dieren met blauwtong besmet zijn, is het van groot belang dat die mogelijke besmetting direct bij de Voedsel en Waren Autoriteit wordt gemeld, via het gebruikelijke telefoonnummer 045-5354232.

Of registreer je om te kunnen reageren.