Redactieblog

210 x bekeken 3 reacties

Bijna 40 procent weidevogelnesten komen niet uit

Bijna 40 procent van de nesten van weidevogels die vrijwilligers van weidevogelbeheerorganisatie SBNL/Vanellus vanellus, worden niet uitgebroed.

Dat blijkt uit een overzicht van de organisatie over 2007. Op de bijna 22.000 hectare troffen de eierzoekers 8.643 nesten aan van kieviten, grutto’s, scholeksters en tureluurs. De meeste nesten, 7.037 stuks, waren kievitsnesten. Wulpennesten werden aanzienlijk minder gevonden: 77 keer.

Vrijwilligers van SBNL/ Vanellus vanellus hebben 6.639 nesten beheerd, waarna 5.279 nesten zijn uitgekomen. Van de 2.121 nesten die niet zijn uitgekomen zijn er 601 nesten geplunderd door kraaiachtigen en meeuwen. Wezels, hermelijnen en marters plunderen ook steeds meer nesten van weidevogels. In 2007 zijn ze bij 120 nesten aangetroffen. Vossen vernietigden 182 nesten. Door agrarische werkzaamheden gingen 313 nesten verloren, terwijl het vee 173 vernietigden. Van bijna 600 nesten is de oorzaak van het niet uitbroeden van de nesten onbekend.

Het aantal hectare weidevogelbeheer neemt toe. In 2007 is het areaal weidevogelbeheersland met 5 procent toegenomen naar 21.871 hectare. Hiervan is 12.500 hectare grasland en 9.400 hectare bouwland.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arling

  De kraaien zijn een beschermde diersoort, onbegrijpelijk. ze zorgen ervoor dat het evenwicht in de natuur verstoord wordt. Het is logisch dat ze nesten gaan plunderen.De overheid moet eens een keer goed gaan nadenken waar ze op dit gebied mee bezig zijn. Ik ben 72 jaar en heb mijn jeugdtijd midden in de natuur doorgebracht. Als er ergens in het bos een penetrante geur hing wist je dat daar een dood dier lag waar alle kraaien en eksters zich te goed aan deden.Ze hadden geen behoefte aan het plunderen van nesten van zangvogels e.d.
  Er moeten meer plekken in de natuur komen waar men kadavers neerlegt als voedsel voor deze roofvogels.

 • no-profile-image

  Martin

  Dat bijna 40% van de weidevogelnesten niet uitkomt geloof ik graag. Heb namelijk gisteren zelf op het land meegemaakt dat er een kraai was die achter 2 kievieten aanzat en deze van het nest verjoeg. De keivieten boden aardig weerstand en tot nu toe liggen de eieren er nog in. Het nest heb ik nu voor mijzelf gemarkeerd zodat ik (als melkveehouder) het niet vernietig. Maar wat de kraai doet weet ik zo nog niet.

 • no-profile-image

  wil

  Weidevogels floreerden toen de bemesting toenam maar er nog veel vaste mest gebruikt werd, de golf van ruilverkavelingen ons land nog niet verdroogd had, veel kleine boeren op kleine percelen gevarieerd (mozaiek) beheerden en jagers alle bedreigende roofdieren korthielden. Dat was een heel andere wereld, waarin laat gemaaid werd, en kuikens door een ijl kruidenrijk grasgewas nog insecten konden vinden. Wat een verschil met het lege boerenland van nu.....

Of registreer je om te kunnen reageren.