Redactieblog

182 x bekeken 5 reacties

"Alleen noorden vaccineren economisch meest efficiënt"

Het verplicht vaccineren van alle runderen in de vier noordelijke provincies van Nederland is economisch de meest efficiënte oplossing om de strijd tegen bluetongue aan te gaan.

Dat blijkt uit een onderzoek van de leerstoelgroep Bedrijfseconomie van Wageningen Universiteit. De berekening is gebaseerd op basis van de kosten van de vaccinatie, in vergelijking met de schade die door vaccinatie vermeden wordt (baten). Een belangrijk uitgangspunt hierbij was dat de bluetongue-epidemie in 2007 een (gedeeltelijke) immuniteit voor 2008 tot gevolg heeft gehad.

Wanneer de runderen in deze provincies gevaccineerd worden, kost dit 2,8 miljoen euro, terwijl er 9 miljoen euro baten zijn. "Door in het Noorden te vaccineren, werk je vrij efficiënt, omdat daar nog weinig bedrijven besmet zijn. Daarnaast vormt de rundveestapel een groot reservoir voor het bluetonguevirus. Door dit te beperken door vaccinatie, heeft de schapensector er zonder kosten toch baat bij", legt onderzoeker Annet Velthuis uit. De tweede beste optie is het vaccineren van 80 procent van alle volwassen schapen en runderen.
Opvallend bij het onderzoek is dat het voor schapenbedrijven gemiddeld gezien niet rendabel is om te vaccineren tegen bluetongue. ”Dit komt doordat schapen in Nederland in veel gevallen op kleine schaal worden gehouden, waardoor de kosten van het vaccineren erg hoog zijn vanwege de dierenartskosten. Slechts bij hele grote schapenbedrijven kan vaccinatie rendabel zijn. Voor melkveebedrijven is het vaccineren eerder rendabel, omdat de schade ook hoger is. Bij het vaccineren van alle gevoelige dieren zijn de kosten hoger dan de baten.

De veehouderijsector zal in 2008 19,6 miljoen euro schade oplopen wanneer er niet gevaccineerd wordt. Bij de meest efficiënte vaccinatie zijn de kosten 3,6 miljoen euro. "De berekening is op basis van aannames, maar wel gebaseerd op de visie van bluetonguedeskundigen uit de sector. Het is daarmee de beste schatting die op dit moment te maken is", legt Helmut Saatkamp van WUR uit. De schade wordt gebaseerd op circa 10.000 nieuw besmette bedrijven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jacqueline Oosterbroek

  Wat kost het vaccin en wanneer is het te krijgen?

 • no-profile-image

  melkveehouder Piet

  Ja, dat dacht ik al! Hier hebben mijn koeien nog geen antistoffen, dus is een enting effectief om een verdere uitbreiding van BT te voorkomen. Ik ben bang dat er een run op de beschikbare entstof ontstaat! Met het oog op de beste bestrijdingsmethode kan men toch het best beginnen waar geen antistoffen bij de dieren zijn?
  Wie neemt de regie?
  ik heb mijn twijfels over het komende knutseizoen.

 • no-profile-image

  Betty Stikkers

  Deze berekeningen gaan misschien op voor de slachtlammeren productie maar niet in de stamboek fokkerij. In 2007 zijn waardevolle bloedlijnen in speciale schapenrassen in Nederland verloren gegaan envenals het verlies aan goed fokmateriaal. Een goede Shetland fokooi importeren uit Engeland kost 800 euro exclusief vervoer.
  Daarnaast is er de emotionele schade, de frustratie om niets te kunnen doen en dierenwelzijn.

 • no-profile-image

  melkveehouder Piet

  Ja, dat dacht ik al!
  Mijn dieren hebben totaal geen antistoffen dus ligt enten voor de hand. Ik ben echter bang dat een ieder zo snel mogelijk wil enten. Dus kan de Blauwtong zich makkelijk verder verspreiden. Wie neemt de regie om de beste keuze hierin te maken? LNV? GD?
  Ik houd mijn hart vast en ben bang dat de knut het wint!

 • no-profile-image

  gj

  Sinds wanneer gaat economie voor dierenwelzijn?
  Als ik mijn schapen verwaarloos ben ik dierenbeul en strafbaar. Als allerlei dure instanties onderzoeken gaan doen en strategies gaan bedenken wordt alleen de economie in de gaten gehouden.
  In 2006 is besloten er niet voor te zorgen dat er voor 2007 een vaccin op de plank zou staan, een beetje nachtvorst zou het virus en de knutten wel uitroeien.
  De ramp van 2007 werkt nu alweer flink door in het aflamseizoen 2008.
  Er zijn stamboeken waar 40% minder lammeren zijn aangemeld dit jaar.
  Al die organisaties LNV, GD, De veeartsen eliteclub van Dhr Hartog en aanverwante organisatie s moeten gewoon hun bek houden en zorgen dat elk kan vaccineren. En verderop in een hoekje gaan zitten om zich te schamen voor het leed waarvoor zij in 2007-2008 medeverantwoordelijk zijn geworden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.