Redactieblog

361 x bekeken 10 reacties

'Ziekenhuizen raken in problemen door nt-MRSA'

Ziekenhuizen in Noord-Brabant kampen met problemen op de poliklinieken door de MRSA die afkomstig is vanuit de veehouderij.

"Sommige ziekenhuizen kunnen het maar nauwelijks aan", zegt Jan Kluytmans van het Amphia ziekenhuis in Breda. "Voor veehouders en hun gezin die dagelijks met varkens of kalveren omgaan moeten er extra voorzorgsmaatregelen worden genomen bij een behandeling. Dit zorgt voor veel extra werk en kost veel tijd."

De extra maatregelen zorgen vooral voor langere wachttijden op de poliklinieken. "Hier zijn de problemen het grootst. Bij spoedopnames zijn er nauwelijks problemen omdat het hier om veel minder patiënten gaat." Volgens Kluytmans leiden de extra voorzorgsmaatregelen niet tot het weigeren of verplaatsen van veehouders in de poliklinieken. "Maar hierbij kan ik alleen voor het ziekenhuis spreken waar ik werk."

De tien ziekenhuizen die het meest te maken hebben met de varkens-MRSA hebben de krachten gebundeld om samen te zoeken naar een oplossing. "Er wordt gekeken of de maatregelen op een veilige manier afgebouwd kunnen worden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  r

  het is toch ook van de zotte, mrsa bestaat al jaren en jaren maar nu wordt er op onderzcht en nu wordt het een probleem, voor dat hier onderzoek naar gedaan was, was het toch ook geen probleem. doe niet zo moeilijk met alllerlij protocollen en extra kosten, gewoon afschaffen en niet meer op onderzoeken ging vroeger ook goed toch??

 • no-profile-image

  ton

  Beste A Nonymus, ik deel je zorgen over de effecten van antibiotica, maar ben het met je verwijzing naar de dierhouderij niet eens.
  Dat er antibiotica gebruikt wordt in de veehouderij is een feit. Maar ook worden antibiotica en vele andere geneesmiddelen gebruikt door de mensen. Toch is er een cruciaal verschil in de uitwerking van de residuen hiervan. De residuen van al deze geneesmiddelen blijven ergens achter, dat is een gegeven wat niet te ontkennen valt. En daar zit nu de crux. Bij de dierhouderij (en ook bij de mensen) zitten de residuen in de mest, en deze mest uit de dierhouderij wordt over de landerijen verspreid. Door biologische processen vindt er afbraak en verdunning plaats. Echter, de residuen welke afkomstig zijn van de mensen komen in het rioleringsstelsel terecht en vervolgens in de waterzuiveringsinstallaties die er "schoon" drinkwater van maken. Hoe vervelend ook, maar de residuen worden niet door deze waterzuivering verwijderd of onschadelijk gemaakt. En toch wordt dit "schoon" drinkwater weer door de mensen gebruikt. Het is dus logisch dat de concentratie van de stoffen (in het drinkwater) door de cyclus alleen maar toeneemt. Dit heeft zijn weerslag op het menselijk afweersysteem. Ik vraag me in alle oprechtheid af of het niet juist het geneesmiddelengebruik van de mensen zelf, en met name de achterblijvende residuen, is wat de problemen veroorzaken.
  In de melkveehouderij weten we al langer dat het verstrekken van melk aan de kalveren, afkomstig van met antibiotica behandelde koeien, problemen met het afweersysteem van de kalveren kan geven.
  Het lijkt me de moeite waard te onderzoeken of niet juist het huidige onzorgvuldig omspringen met menselijke urine en ontlasting, waarin residuen van geneesmiddelen voorkomen, de veroorzakers zijn het ontstaan van ernstige ziekten en verzwakte afweersystemen waardoor nieuwe ziekten kansen krijgen.
  En als vervolgens hiertegen weer nieuwe, zwaardere en langdurigere behandelmethoden dienen te worden toegepast dan zitten we in een door de mens veroorzaakte cyclus die doorbroken dient te worden om op termijn niet onszelf uit te roeien.
  Niet voor niets wordt in ziekenhuizen de inhoud uit toiletten van patienten die met chemotherapie behandeld zijn als chemisch afval behandeld.
  Moraal van het verhaal; de aandacht op antibioticagebruik zou door onwetendheid wel eens op het verkeerde aandachtsveld (de dierhouderij) gericht kunnen zijn, in plaats van op de mensen zelf.

 • no-profile-image

  farmer

  Volgens mij is hier sprake van mensen bij elkaar proppen!!! Dat is idd vragen om ziektes

 • no-profile-image

  a nonymus

  beste ton, bedankt voor je beschaafde reactie, want op een toch vrij confronterend verhaal wil er nog wel eens met "naamkaartjes" gestrooid worden. jouw verhaal klopt ook, want het een sluit het ander niet uit. een organisme zal zich aanpassen aan zijn natuurlijke omgeving en bedreigingen, zoals antibiotica maken daar deel van uit. microben hebben snel opvolgende generaties, de aanpassing gaat dus snel. wij allen weten, dat het gedurende lange tijd toedienen van kleine hoeveelheden van bepaalde stoffen een probaat recept is voor resistentie. welnu wij beiden hebben dat proces beschreven. los daarvan geloof ik niet, dat het op louter toeval berust, dat de grootste problemen met mrsa uitgerekend in gebieden met veel veehoudery voorkomen en daarby beperk ik mij niet tot de postzegel die nederland heet. dat er een probleem is, staat vast. dat er een harde prys betaald zal worden is vrees ik onontkoombaar. ik oordeel niet, maar constateer slechts en heb zoals zovelen geen oplossing voor dit zeer ernstige probleem.
  zeg ton vin jy die rare code ook zoo intressant f77aed andrs lukttnie, maar doen he.

 • no-profile-image

  Toos

  Ze moeten beginnen met iedereen te onderzoeken. Als je een bepaalde beroepsgroep onderzoek kun je conclussies trekken die de plank totaal mis slaan. De gevaarlijke variant daar gaat het om. En deze komt bijna niet voor. Het blijkt uit onderzoeken dat het geen verschil is of dat om dierhouders gaat of niet. Zo als nu gebeurd is discrimineren op het beroep van de persoon. Goed bestrijdingsplan door een antibiotca kuur is toch de beste manier. Het is zeker te begrijpen dat in de ziekenhuizen, grote organisatie problemen ontstaan. Maar heel secuur werken is de beste medicijn.

 • no-profile-image

  zonder verstand

  Kun je zelf wel garanderen dat je geen mrsa hebt Bosma ?

 • no-profile-image

  m.s. beastly

  Voorpaginanieuws!
  Waarom springen de journalisten hier niet op i.p.v. vissenkomprietpraat.
  Censuur?

 • no-profile-image

  Iel

  Hier in Canada was afgelopen week in het nieuws dat er MRSA in een kat in Calgary was aangetoond en het dier had z'n eigenaar besmet, verder weet ik dat er hier in Canada een onderzoek liep in de paarden en ook in de paarden werd er MRSA aangetoond, ik denk dat MRSA in veel meer diersoorten voorkomt dan alleen de intensieve dierenhouderij. Het is natuurlijk wel gemakkelijk om de schuld aan de intensieve veehouderij te geven.

 • no-profile-image

  f. bosma

  Ja, dat komt er nou van als je zoveel dieren bij elkaar propt. Dat is vragen om ziektes en bacteriën.

 • no-profile-image

  a nonymus

  het is toch in-en-in-triest, dat al die kostbare antibiotica verkwanseld worden in de bioindustrie. ik ben geen milieufanaat of dierenbevrijder, maar een oprecht bezorgd boertje, dat ook gewoon consument is. aan ons mensen wordt voorgehouden terughoudend te zijn met antibiotica -en terecht-. bij de grondgebonden veehouderij met enkele koetjes, schaapjes ofzo is het antibioticabeleid nog voorzichtiger en misschien wel terecht. nu vraag ik me af, waar we mee bezig zijn, als er in een enkel industrieel varkens- of kippenhok, waar letterlijk duizenden of tienduizenden dieren gehuisvest worden per dag, week, maand, kweekronde of voor mijn part per jaar een veelvoud aan antibiotica gebruikt wordt, dan er in een mensengezin of grondgebonden boerderij in een heel leven aan antibiotica doorgaat. op dergelijke handelwijze volgt onafwendbaar een hoge rekening. deze rekening zal voldaan moeten worden in de hardste valuta die er bestaat, namelijk in mensen. dit standpunt is niet alleen politiek zeer incorrect en erreg confronterend, maar helaas wel juist. waarschijnlijk vallen er nu een boel mensen gekwetst over mij heen, maar het is bekend, dat slechts de waarheid kan kwetsen. en nu nog de cyfersenlettersritueledansdieikvanwegedeernstvanhetonderwerpkorthou. gbysbd

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.