386 x bekeken 8 reacties

Verburg wil opheffing diermeelverbod

Landbouwminister Gerda Verburg steunt de herintroductie van diermeel in veevoeders.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft zij dat hier brede maatschappelijk steun voor bestaat.

Het gebruik van diermeel is sinds de BSE-crisis van de jaren negentig in de Europese Unie verboden. Volgens Verburg zijn de controlemogelijkheden inmiddels sterk verbeterd, waardoor toelating verantwoord is. Voorwaarde is wel dat het geen afbreuk doet aan het niveau van voedselveiligheid.

Verburg kan niet op eigen houtje het gebruik van diermeel toestaan. Besluitvorming hierover ligt bij Brussel. Het Europese voedselveiligheidsagentschap Efsa heeft eerder aangegeven dat voor specifieke toepassingen toelating kan worden overwogen.

Recent pleitten ook europarlementariër Jan Mulder (VVD) en topman Wout Dekker van Nutrco voor opheffing van het verbod.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boudewijn

  de destructie kosten zullen echt niet omlaag gaan door het gebruik van diermeel hoor, zet die illusie maar uit je hoofd. Ze zullen enkel het argument om het niet te mogen gebruiken wederom gebruiken om de destructiekosten omhoog te krijgen en de voordeeltjes komen echt niet bij de producent te liggen.

 • no-profile-image

  kiplekker

  Hoogtijd dat diermeel terugkeert in pluimveevoer,dat zal de pikkerij verminderen,beter welbehagen en minder dierenartskosten opleveren.Het is pure diermishandeling al jaren om van alleseters vegetariers te maken.Wie is hier verantwoordelijk voor geweest??

 • no-profile-image

  erin met

  Voor het welzijn van de varkens is het zelfs wenselijk om diermeel te gebruiken. Varkens zijn carnivoren (net als mensen) en moeten daardoor ook dierlijke producten eten. Wij voeren de varkens nu vegetarisch en zie hoeveel problemen er gezondheids techinisch op de loer liggen. Ook gezien het tekort aan eiwitten in de wereld is het verstandig om dit hoogwaardige product niet te verkwanselen en te gebruiken als een aanvulling op de diervoer. Tevens is dan ook minder dure soja nodig. Kortom alleen maar voordelen

 • no-profile-image

  Paul

  Wat verstaat zij onder ` brede maatschappelijke steun ` ?
  Voor het imago van de veehouderij is het in elk geval niet goed om diermeel weer door het veevoer te doen.

 • no-profile-image

  Dorien

  Het zou goed zijn als diermeel terug keert voor de varkens en kippen. Dat komt ook weer dichter bij hun natuurlijk eetgedrag waardoor ze gezonder worden en minder medicijnen nodig hebben. Het is echter goed sturen om te zorgen dat diermeel niet in rundvee en schapenbrok wordt verwerkt dit zijn planteneters. Dat was immers de oorzaak van het bse verhaal. Bij varkens en kippen is er niets aan de hand als het diermeel voldoende is gecontroleerd.

 • no-profile-image

  erin met dat

  Sorry foutje. Rick had het wel goed. Varkens zijn omnivoren en geen carnivoren. Omnivoren moeten alles eten voor een goed welzijn, dus ook dierlijke producten.

 • no-profile-image

  Rik Polman

  Het is toch vreemd dat we een derde weggooien, wegwerken met extra kosten en energie, omdat dit "slecht" zou zijn voor het imago van de veehouderij en de rest wel kunnen opeten. Ik ben het eens dat varkens maar ook kippen er bij gebaat zijn dat materiaal van dierlijke afkomst in hun voer zit omdat het m.i. omnivoren zijn. Kost de boer, de maatschappij nog extra geld; meer kosten destructie, duurder voer, slechtere vertering dus minder resultaat, meer mest(afzetkosten), meer medicijngebruik.

 • no-profile-image

  Jan

  Feiten: Diermeel gemaakt van restproducten (slachtafval) wat niet voor menselijke consumptie gebruikt wordt. Met dien verstande dat kannibalisme niet mag voorkomen. Dan wordt varkensdiermeel aan kippen gevoerd en kippendiermeel aan varkens. Gezonde dieren worden geslacht / gekeurd en opgegeten door de mens. En de restproducten verwerkt tot hoogwaardig diermeel, moeten wij aan de dieren mogen voeren.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.