Redactieblog

288 x bekeken 8 reacties

Stijging prijs kunstmest drukt inkomen

De kunstmestkosten op akkerbouw- en melkveebedrijven zijn sinds 2000 aanzienlijk gestegen, ondanks een daling in het gebruik.

Dat blijkt uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Voor beide bedrijfstypen liggen de kunstmestkosten hoger dan het prijsniveau begin jaren ‘90. In de tweede helft van de jaren ‘90 zijn de kunstmestprijzen gedaald. Voor een gemiddeld akkerbouwbedrijf met 55 hectare grond liggen de kosten bijna 4.000 euro hoger op jaarbasis, voor een melkveebedrijf 2.500 euro.

Het gebruik van kunstmest, uitgedrukt in hoeveelheid stikstof en fosfaat is in de melkveehouderij vanaf 1995 bijna gehalveerd. Dit komt voor een belangrijk deel door efficiënter gebruik van dierlijke mest via mestinjectie en strengere normen voor het mestbeleid. In de akkerbouw is het kunstmestgebruik met 10 tot 20 procent gedaald.

Het effect van de gestegen kunstmestprijzen is op een akkerbouwbedrijf minder groot dan het effect van de gestegen prijzen voor gewasbeschermingsmiddelen. De kosten van gewasbeschermingsmiddelen waren in de periode 2004 - 2006 twee keer zo hoog als die van kunstmest. De kosten van uitgangsmateriaal stegen in die periode met 50 procent.

Op melkveebedrijven hebben de gestegen voerprijzen ongeveer twee keer zoveel effect op het inkomen dan de gestegen kunstmestprijzen. De gemiddelde veevoerkosten zijn op een melkveebedrijf zes tot zeven keer hoger dan de kunstmestprijzen. Terwijl de kunstmestprijzen met 50 procent stegen, stegen de voerprijzen met 8 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  goede boer

  Precies, boerke uit brabant, daarom moeten er ook zoveel boeren er mee stoppen, omdat dezen eenmalig kaal geplukt zijn door collega boeren. ( b.v. door de te goedkope biggen zijn vleesvarkenshouders momenteel ook bezig om de zeugenhouders kaal te plukken.)

 • no-profile-image

  ev

  Moeten ze maar meer dierlijke mest gebruiken die akkerbouwers.

 • no-profile-image

  buurman

  Jan uit Lelystad, je zult het moeten verdienen met goed boeren en niet met andere collega's kaal plukken.

 • no-profile-image

  peter

  Lieve Goede Boer Uit Friesland!

  Ik denk dat mestvarkenshouders en zeugenhouders al lang kaal geplukt zijn , door diegenen die er voor zorgen dat het haar op het hoofd van beiden niet meer kan groeien.

 • no-profile-image

  Dirk

  De boeren uit de vorige eeuw beheersten zowel akkerbouw als veeteelt, zij hadden het niet nodig om collega's kaal te plukken. Zij verenigden zich in cooperaties om zodiep mogelijk in de schakel invloed te hebben. Slimme directeuren hebben de boeren tegen elkaar uitgespeelt en gaan nu met de winsten strijken.
  En de domme boeren die nog over zijn, gaan elkaar kaal plukken.
  Iedere leek die deze site bezoekt kan alleen maar concluderen dat boeren echt dom zijn.
  Mest, kunstmest, het blijft een geval van vraag en aanbod.
  Zit elkaar niet zo af te katten, maar maak een vuist tegen diegene die ons echt de das om doen.

 • no-profile-image

  goede boer

  In de Nederlandse landbouw wordt gemiddeld genomen 50% tot 60% van het inkomen van een boer bepaald door handel tussen boeren onderling. En 40% tot 50% door handel met de consument. Daardoor valt er met collega`s kaal plukken meer te verdienen dan met goed boeren.

 • no-profile-image

  jan

  Dierlijke mest ok maar betalen zullen ze die veehouders!!!!
  En bovendien kunstmest stink niet!!!!

 • no-profile-image

  boerke

  handel is iets anders dan kaal plukken. handel is voor de continuiteit, kaal plukken is eenmalig

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.