Redactieblog

173 x bekeken

Producentenprijzen oliën en vetten fors gestegen

De producentenprijzen voor dierlijke en plantaardige oliën en vetten zijn in januari 2008 ruim 45 procent hoger dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit cijfers van van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen voor diervoeders lagen 30 procent hoger dan een jaar ervoor, gevolgd door de prijsstijigng van de meel- en zuivelproducten die beide ook bijna 30 procent stegen. De prijzen van vlees en vleesproducten steeg in een jaar tijd ruim 5 procent.

De consumentenprijzen zijn als gevolg van de gestegen producentenprijzen ook gestegen. Consumenten betalen dit jaar in februari 16 procent meer voor zuivelproducten dan in februari 2007. Voor oliën en vetten betaalde de consument 11 procent meer, terwijl boord en andere graanproducten voor de consument 4 procent duurder werden. De consumentenprijzen stijgen minder hard dan de productenprijzen. Dit komt vooral doordat de inkoopprijs van de producten slechts een deel vormt van de totale kosten van het product zoals het in de winkel ligt.

De producentenprijzen van melkpoeder lagen in de zomer van 2007 ongeveer 80 procent hoger dan het jaar ervoor. Inmiddels zijn deze prijzen gedaald. Dit geldt ook voor de producentenprijzen van kaas en boter. De afzetprijzen van melk en room zijn echter gestaag blijven stijgen het afgelopen jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.