Redactieblog

252 x bekeken

LTO roept op tot extra maatregelen tegen Q-koorts in lammertijd

De LTO-vakgroepen schapen- en geitenhouderij roepen geitenhouders op om tijdens de aflammerperiode extra maatregelen te nemen tegen Q-koorts.

Q-koorts is een veroorzaker van abortus bij schapen en geiten, maar is ook voor mensen gevaarlijk. Schapen en geiten vertonen bij Q-koorts geen ziekteverschijnselen, maar kunnen wel verwerpen of vroeggeboortes krijgen.

”Bij de geboorte kunnen zieke dieren veel bacteriën verspreiden, waardoor het belangrijk is om juist in de aflammertijd extra maatregelen te nemen”, aldus de LTO-vakgroepen. De bacterie is overdraagbaar op mensen, die vervolgens ziekteverschijnselen kunnen krijgen die op griep lijken. Voor zwangere vrouwen kan de bacterie ernstige gevolgen hebben.

LTO adviseert verwerpende dieren uit de koppel te halen en de plaats van de geboorte te ontsmetten. Daarnaast moet voorzichtig met de mest en het stro worden omgegaan om verspreiding van bacteriën te voorkomen. Zwangeren, jonge kinderen en ouderen moeten direct en indirect contact met verwerpende dieren vermijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.